Obama: SAD još nisu prevazišle rasizam

Izvor: Večernje novosti, 22.Jun.2015, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD još nisu prevazišle rasizam

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da SAD nisu prevazišle svoju istoriju rasizma, komentarišući ubistva devetoro Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini."Nismo izlečeni od rasizma. I to nije samo pitanje nepristojnosti da se u javnosti pomene reč 'crnja'. To nije merilo da li rasizam još postoji ili ne. To nije samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pitanje neskrivene diskriminacije. Društva ne mogu, preko noći, potpuno da izbrišu sve što se događalo poslednjih 200, 300 godina", rekao je Obama tokom gostovanja u emisiji Marka Marona, poznatoj po često oštrim komentarima u diskusijama.Predsednik je rekao i da, iako su se rasni stavovi znatno poboljšali od kada je on rođen kao sin belkinje i crnog oca, nasleđe ropstva "baca dugu senku i još je deo DNK koja se prenosi".Obama je rekao i da je uznemiren zbog jakog pritiska koji na Kongres vrši Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA), koja se protivi ograničavanju prodaje i trgovine oružjem.On je dodao da NRA tako sprečava Kongres da uvede strožu kontrolu, posle pucnjave u školi "Sendi Huk" u Njutonu 2012, kada je ubijeno 20 dece i šestoro nastavnika, preneo je AP.Obama je ipak, rekao da treba poštovati značaj lova i sportskog streljaštva za mnoge Amerikance koji poseduju oružje.Pitanje je samo da li postoji način da se pomire legitimna tradicija i zdravorazumske mere da se spreči jedan 21-godišnjak, koji je ljut zbog nečega ili zbunjen zbog nečeg ili je rasista ili poremećen, da uđe u prodavnicu oružja i naoruža se", rekao je Obama, misleći na Dilana Storma Rufa, koji je u sredu u Čarlstonu ubio devetoro ljudi.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Amerika još boluje od rasizma

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jun.2015

Američki predsednik Barak Obama rekao je da SAD nisu prevazišle svoju istoriju rasizma, komentarišući ubistva devetoro Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu u Južnoj Karolini...- Nismo izlečeni od rasizma. I to nije samo pitanje nepristojnosti da se u javnosti pomene reč “crnja”. To nije merilo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.