OVAKO ĆE IZGLEDATI SVET 2045. GODINE: Kontrolisaćemo stvari svojim mislima! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 23.Okt.2016, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAKO ĆE IZGLEDATI SVET 2045. GODINE: Kontrolisaćemo stvari svojim mislima! (VIDEO)

Stručnjaci iz agencije DARPA sa najvećom sigurnošću mogu oslikati kako će svet izgledati za 30 godina, a prema njima, planeta Zemlja će biti mesto koje će nam iz današnje perspektive biti teško prepoznatljivo.

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoj interneta, navigacija, oružja, a upravo bi robotika i veštačka inteligencija nastavkom razvoja trebalo da promene čitav niz industrija.

Bespilotne letelice nastaviće >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebalo da svakodnevnu vožnju prema poslu učine podnošljivom. Međutim, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e pak zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći da kontrolišemo mislima.

- Zamislite svet u kojem možete da koristite misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost - kaže Džastin Sančez. DARPA i sada radi na ovom području, a neki od primera napretka su implanti pomoću kojih mislima možemo kontrolisati proteze.

Hyper Filter Skyscraper. Foto: Profimedia/eVolo.us

Geolog Stefani Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći da gradimo kuće i zgrade koje su veoma čvrste, a u isto vreme i ekstremno lagane. U videu DARPA-e objašnjava kako ona zamišlja svijet u kojem za 30 godina nećemo moći da prepoznamo materijale koji nas okružuju.

Bivša astronautkinja Pam Melroj je govorila i o promeni u odnosu sa mašinama. pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno razgovarati sa njima ili pritisnuti dugme kako bi mašina inteligentnije obavila posao.

Sand Babel: Solar-Powered 3D Printed Tower. Foto: Profimedia/eVolo.us

Ona je pojasnila kako danas moramo napraviti niz radnji da bi pripremili letelicu za sletanje, a sve se mora uraditi u određenom redosledu. Ona zamišlja da bi u budućnosti sletanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za sletanje, a letelica bi tada obavila sav posao sama - ili možda neće ni trebati pilota u avionu.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.