OVAJ POSAO TRAJE SAMO 90 MINUTA a plata je ogromna. Ipak ima jednu VELIKU MANU

Izvor: medio.rs, 17.Jun.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAJ POSAO TRAJE SAMO 90 MINUTA a plata je ogromna. Ipak ima jednu VELIKU MANU

Zbog složenosti, ali i opasnosti koju bi najsitnija greška mogla da izazove, ovaj posao po zakonu može da se radi samo 90 minuta odjednom, nakon čega zaposleni moraju da uzmu pauzu od 30 minuta

Jedan pogrešan korak u ovom poslu i mogla bi da se dogodi katastrofa u kojoj bi život izgubilo nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Reč je o radu u kontroli letenja na aerodromima širom sveta.

Zbog složenosti, ali i opasnosti koju bi najsitnija greška mogla da izazove, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << ovaj posao po zakonu može da se radi samo 90 minuta odjednom, nakon čega kontrolori moraju da uzmu pauzu od 30 minuta. Smena traje od šest do devet sati.

Ovaj način rada kontrolorima pomaže da se fokusiraju na zadatak usmeravanja velikog broja aviona što je moguće brže, odnosno i do 42 uzletanja po satu.

Foto: AP/Tanjug

Plate su ogromne, ali postoji jedna velika mana. Ovaj posao je proglašen najstresnijim na svetu!

– Tu je pritisak, ali ne i stres. Mislim da se većini sviđa pritisak – rekao je Džejson Kuper koji vodi “Red Watch”, jednu od tri grupe kontrolora leta koji nadziru letove na aerodromu Hitrou.

Avionski prevoznici čekaju u redu za poletanje, a na nebu je uvek puno aviona koji čekaju da slete.Posao kontrolora je da to čekanje smanji na minimum, a za to je potreban intenzivan fokus i veliki broj različitih uređaja.

Kontrolorima je potrebna vizuelna potvrda svakog uzletanja i sletanja, a samo na radare i radijske veze oslanjaju se kada je vidljivost slaba zbog lošeg vremena. Zbog toga se 87 metara iznad Hitroua nalazi toranj koji pruža izvanredan pogled preko nekoliko kilometara ravnog terena.

Aerodrom Hitrou godišnje primi 19 miliona putnika, što je više od bilo kog drugog aerodroma.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

4 i po sata ovog posla nosi ogromnu platu, ali iima veliku manu

Izvor: B92, 18.Jun.2015, 12:55

Samo jedan pogrešan korak u ovom poslu, i mogla bi da se dogodi katastrofa u kojoj bi život izgubilo nekoliko hiljada ljudi.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.