OVA FOTOGRAFIJA KOŠTA 4,3 MILIONA DOLARA!

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVA FOTOGRAFIJA KOŠTA 4,3 MILIONA DOLARA!

Fotografija "Rajna II" zvanično je najskuplja fotografija na svetu jer je prošle nedelje na aukciji kuće "Kristi" prodata za neverovatnih 4,3 miliona dolara. Fotografiju reke Rajne na pleksiglasu, dimenzija dva sa tri i po metra napravio je slavni nemački vizuelni umetnik Andreas Gurski!

Gurski je predvodnik grupe umetnika koji su pomerili granice fotografije u okvirima umetnosti. Naravno, "Rajna II" nije usamljeni primer. Basnoslovne cifre dostigla su i njegova ostala dela. Slika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "99 Cent II Dyptichon" iz 2001. prodata je 2007. za 3,3 miliona dolara.

Poslednja vrednost slike "Rajna II" uzburkala je duhove. Stručnjaci se pitaju po čemu se slika reke toliko izdvaja od drugih. Ipak, direktor Sektora za posleratnu i savremenu evropsku umetnost kuće "Kisti" Fransis Outred je pre aukcije rekao da je Andreas Gurski umetnik koji je redefinisao fotografiju.

Njegova dela su velikih dimenzija, izrađene su posebnim tehnikama, u rezolucijama i bojama koje su "pravi izazov slikarstvu", pravda se Outred.

Gorski je napravio šest primeraka "Rajne II". Tri su javnim u muzejima, jedan je u privatnom muzeju "Glenston" u Potomaku (SAD), i još jedna u privatnoj kolekciji. Prodati primerak se smatra unikatnim, zbog čega je cena drastično veća!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.