OSMO ČUDO SVETA

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSMO ČUDO SVETA

Kompjutersko opismenjavanje poslanika u Skupštini Srbije naišlo na različite komentare među parlamentarcima, baš kao i nabavka 270 laptopova

BEOGRAD - Tvrdnjom da bi mnogi poslanici bili prepadnuti kada bi se susreli sa čudom tehnike - laptopom, šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić direktno je zabio prst u oko kolegama u parlamentu koji sada radikale prozivaju za kompjutersku nepismenost.

Nikolić je, podsetimo, rekao da su neki poslanici tako visoko tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << napredovali da bi tri puta pogledali da ih ne udari struja kada uzmu laptop u ruku i dodao da bi te novotarije dobrodošle pojedincima samo za igranje igrica. Poslanik LSV Aleksandar Marton smatra da će uvođenje laptopova umnogome modernizovati rad Skupštine Srbije, ali da je ključno da se „modernizuju glave nekih poslanika“.

- Poslanici dobijaju dosta materijala i prilično je komplikovano raditi s tolikim papirima. Na računaru sam počeo da radim još u nižim razredima osnovne škole, a koristim sve važne programe. Nekada sam igrao igrice, najviše strategije, ali sada za to nemam vremena - kaže Marton, koji upozorava da poslanički klub vojvođanskih poslanika ima svega dva kompjutera.

Jedan od onih koji kompjuterom barataju godinama je i Esad Džudžević iz Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka.

- Još 1993. stranka je kupila računar i, osim jedne privatne firme, prvi smo ga pazarili u Sandžaku. Nabavka laptopova ne znači mi ništa, jer imam svoj. Još ne znam ni da li ću zadužiti nov, možda ću ga pre nekome ustupiti - kaže Džudžević.

On od programa najviše koristi Vord, ali je često na Internetu gde pretražuje sajtove iz oblasti manjina i čita štampu.

- To što radikali nisu imali kontakte sa kompjuterskom tehnologijom, njihov je problem. Valjda će im skupštinske službe organizovati obuku za opismenjavanje. S druge strane, ima istine u pričama da će mnogi igrati igrice, ali kako poslanicima zabraniti tako nešto? - pomirljivo će Džudžević.

Sulejman Spaho, poslanik SRS, stranke koja se izričito protivi nabavci laptopova za parlamentarce, kaže da bi svako ko želi da ima laptop trebalo sam da ga kupi od svoje plate, a ne da čeka da mu ga država pokloni.

- Ćerka i ja imamo laptop koji zajednički koristimo, mada se ja ne snalazim najbolje - priznaje poslanik radikala.

Da je trošak za nabavku kompjuterske opreme mogao da se izbegne, slaže se i socijalista Zvonimir Stević. On kaže da su poslanici laptopove mogli sami da priušte, a ne da to ide na teret građana.

- Bićemo informisaniji, to je jasno, pošto ionako dobijamo brdo papira, pa ne stižemo sve da izanaliziramo - smatra Stević, koji najviše posećuje internet prezentacije parlamenata i sajtove dnevnih listova. On odbacuje optužbe da će poslanici najveći deo vremena provoditi u igranju igrica.

- Imam dvoje dece, učenika i studenta i svako ima po laptop, pa je sigurno da neće uzimati moj da igraju igrice - kaže poslanik socijalista.

U grupi „štedljivih“ je i poslanik Đorđe Mamula, koji takođe smatra da su poslanici sami mogli da plate ovo zadovoljstvo.

- Kompjuter koristim svakodnevno, po dva sata u proseku, isključivo za rad. Dobro je da budemo opremljeni laptopovima, jer ćemo tako zakone moći da gledamo u elektronskoj formi. Mada, bilo bi još bolje kada bi postavili mikrofone ispred svakog poslanika, da ne moramo svaki put da šetamo do govornice - ironičan je Mamula.[ antrfile ]

KUPOVINA DIREKTNO OD PROIZVOĐAČA

Poslanik LDP Vesna Pešić nema ništa protiv da se poslanici opreme laptopovima, ali se boji da prilikom njihove nabavke ne dođe do zloupotrebe.

- Trebalo bi ih kupiti direktno od proizvođača, jer će na tu količinu biti povoljnija cena. Dobar je i predlog da se poslanici koji ne barataju sa računarima opismene. Poslanik ovde zaista nema sa čim da radi, nemamo ni kancelarije ni stolice, ja čak nemam ni orman. Imam svoj laptop, ali ne mogu svaki dan da ga uprtim na rame i nosim do Skupštine i nazad peške - žali se Pešićeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.