OPERACIJE PROTIV KRIMINALA U BRAZILU Tri osobe stradale u policijskoj akciji u favelama

Izvor: Blic, 06.Avg.2017, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPERACIJE PROTIV KRIMINALA U BRAZILU Tri osobe stradale u policijskoj akciji u favelama

Hiljade brazilskih vojnika i policajaca počelo je jutros operaciju protiv kriminalnih bandi u četiri favele Rio de Žaneira, gde su tri osobe poginule, saopštile su danas posle podne brazilske vlasti.

Pre tačno godinu dana tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Riju, neki delovi grada su ličili na prave ratne zone, ocenila je agencija Frans pres.

Operacija je usledila nakon višestrukog povećanja broja krađa teretnih kamiona i mobilizacije 10.000 ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prethodnoj nedelji da bi se borilo protiv talasa nasilja.

Policija je navela da je 18 osoba uhapšeno i zaplenjeno nekoliko komada oružja i određena količina droge.

Miles de militares irrumpen en varias favelas de Rio de Janeiro https://t.co/JgODJcJ1lH pic.twitter.com/d7GCcL8Ase

Operacija se sprovodi u tri favele na severu i jednoj na zapadu, dok je policija izdala 40 naloga za hapšenje. Ljudima na zemlji podršku pružaju helikopteri.

U prvih šest meseci u Rio de Žaneiru je bilo 3.457 ubistava, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsednik Mišel Temer je pre osam dana potpisao dekret kojim se dozvoljava "upotreba oružanih snaga u državi Rio de Žaneiro" za borbu protiv organizovanog kriminala.

Despliegue del Ejército y la Policía brasileñas en favelas de Río de Janeiro pic.twitter.com/UZ33uwsQe8

Odmah potom je oko 10.000 ljudi, od čega 8.500 vojnika, počelo da zauzima položaje širom grada.

Današnja operacija odgovara drugoj fazi mobilizacije vojske i policije u državi Rio koju prethodnih nedelja potresaju nasilje i krađe kamiona.

Rio de Žaneiro sa oko 6,5 miliona stanovnika, pogođen je nasiljem i u proseku svakodnevno od zalutalih metaka budu ranjene tri osobe.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.