OPEK: Proizvodnja nafte pada, tržište se uravnotežava

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPEK: Proizvodnja nafte pada, tržište se uravnotežava

Proizvodnja "crnog zlata" u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) opala je u avgustu, saopštio je taj kartel, što je znak da bi tražnja i ponuda mogle da nastave kretanje ka uravnoteženju.

Proizvodnja u 14 zemalja članica OPEK-a dostigla je 32,75 miliona barela dnevno prošlog meseca nakon 32,83 miliona barela u julu, navodi naftni kartel u izveštaju, a prenosi agencija AFP.

OPEK i veliki broj drugih proizvođača, uključujući i Rusiju, dogovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se u maju da rezanje proizvodnje, dogovoreno prošle godine, prolongiraju i na 2018. godinu kako bi se ublažila globalno prevelika ponuda i podržale cene sirove nafte.

U avgustu je proizvodnja porasla u Nigeriji, koja je izuzeta od smanjenja pumpanja, naveli su iz OPEK-a.

Međutim, pad je zabeležen u Libiji, koja je takođe oslobođena obaveze rezanja proizvodnje, kao i u Venecueli, s obzirom na to da se obe zemlje bore sa političkim problemima. Pumpanje je opalo i u Iraku.

- Jasno je da je u toku proces uravnoteženja ponude i tražnje. Tome je doprineo visok stepen pridržavanja zemalja članica OPEK-a i nečlanica kartela proizvodnih kvota utvrđenih u sporazumu o saradnji - izjavio je generalni sekretar OPEK-a Sanusi Barkindo u jednom govoru u Oksfordu.

OPEK je u međuvremenu revidirao naviše svoje procene globalne tražnje za naftom za 1,42 miliona barela dnevno, na 96,77 miliona barela dnevno ove godine.

Očekuje se da će tražnja porasti za još 1,35 miliona barela u 2018. godini, jer razvijene zemlje troše više nafte nego što je prvobitno procenjeno.

"Tražnja za naftom je bila prilično robusna u drugom kvartalu 2017, posebno u Americi i Evropi", navodi se u izveštaju.

Komentarišući uticaj uragana Harvi na proizvodnju nafte, iz OPEK-a primećuju da se "američka energetska industrija izgleda brzo oporavlja".

Ipak, nalet uragana Irma je povećao verovatnoću da će ovogodišnja sezona uragana biti naročito destruktivna, "što potencijalno može da ima implikacije na tržište nafte", ali iz OPEK-a obećavaju da će oni odraditi svoj deo posla za "stabilnost i sigurnost" naftnog tržišta.

Uprkos naporima za smanjenje proizvodnje, cena nafte se muči da trajnije ostane na nivou iznad 50 dolara za barel.

Cena naftnih fjučersa za američku "laku" naftu WTI danas je iznosila 48,22 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" se trgovala na 54,23 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.