OBARAJU DARVINA: ČOVEK NASTAO DO CRVA?

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBARAJU DARVINA: ČOVEK NASTAO DO CRVA?

Dvojica paleontologa utvrdila da su svi kičmenjaci, pa i čovek, nastali od pikaia gracilensa, primitivna hordata nalik crvu

LONDON - Dvojica paleontologa uspela su da utvrde identitet zajedničkog pretka svih kičmenjaka - riba, ptica, sisara, uključujući i čoveka, koji je živeo pre pola milijardi godina.

Nalik crvu, pikaia gracilens je bio vrsta primitivnih hordata čiji su jedini poznati fosili pronađeni u škriljastim stenama Bardžis >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << šajla, nalazištu srednjeg kambrijuma, u nacionalnom parku Joho, na istoku Kanade.

Ovo stvorenje je imalo miomere, tj. mišiće svojstvene kičmenjacima, navode u studiji objavljenoj u časopisu "Biological Reviews" Sajmon Konvej Moris sa Univerziteta u Kembridžu i Žan-Bernar Karon sa Univerziteta u Torontu.

Zahvaljujući napretku istraživačkih tehnika, posebno elektronskog mikroskopa, dvojica naučnika su uspela da potvrde hipotezu koju je Konvej Moris izneo još 70-ih godina prošlog veka, ali nije bio u mogućnosti da je dokaže preciznim opisom.

Prve fosile pikaie pronašao je početkom XX veka američki paleontolog Čarls Dulitl Volkot.

Konvoj Moris i Karon su konstatovali da je pikaia, organizam mekog tela, posedovao miomere. Naravno, ti mišići su davno nestali, ali su naučnici uspeli da identifikuju vezivna tkiva za koja su bili pričvršćeni.

"Posebno važna karakteristika ove životinje je prisustvo tzv. notohorde, hrskavične strukture koja kod kičmenjaka prerasta u kičmu", kazao je kanadski naučnik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.