O američkom raketnom štitu

Izvor: B92, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O američkom raketnom štitu

Brisel -- U Briselu počeo sastanak na kojem Vašington pokušati da umanji nezadovoljstvo Rusije i skeptičnost Evropljana zbog antiraketnog štita.

Sastanak vodećih zvaničnika NATO i Rusije deo je američke kampanje da pobedi u sporu koji su neki uporedili čak sa mini hladnim ratom i koji je na svetlost dana izneo sve razlike koje o bezbednosnim temama postoje između saveznika u zapadnoj vojnoj alijansi.

"Bili smo beznadežno u zaostatku u objašnjavanju antiraketnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štita. To je omogućilo drugima da 'otmu' temu", rekao je jedan visoki američki zvanicnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin, za koga neki analitičari kažu da pokušava da tu temu iskoristi kako bi podelio Zapad, izjavio je da je plan Vašingtona da do 2012. godine u Poljskoj razmesti 10 raketa za presretanje i jedan radar u Češkoj - povreda ruske bivše sfere uticaja.

Putin je upozorio da bi to moglo da oživi trku u naoružanju iz epohe hladnog rata.

Američki protesti i tvrdnje da štit ne predstavlja takvu pretnju i da je zamišljen za obaranje raketa koje bi mogao da Iran ispali na SAD i njene saveznike, relativizovane su nervoznom raspravom širom Evrope.

Sadašnji američki plan je umanjena verzija "Star Wars" programa iz osamdesetih, koji je sačinila Reganova administracija, i oživeo je strahovanja nekih Evropljana da SAD, zaštićene sopstvenim štitom, neće više voditi računa o bezbednosti u Evropi.

"Generalni sekretar NATO želi da raščisti stvar. Ta tema je postala veoma politizovana, na primer u Nemačkoj", rekao je jedan zvaničnik NATO.

"Činjenica da se sastanak održava trebalo bi da znači da su svi koji dolaze u dobrom raspoloženju", rekao je on o mogućnosti novog ruskog napada na plan.

Šef američke agencije za raketnu odbranu, general Henri Obering će pokušati da na skupu uveri sagovornike da će štit zaštititi veći deo Evrope i da bi mogao da bude proširen, po relativno maloj ceni, na čitav kontinent i čak Rusiju.

Obering je juče u Varšavi rekao da je Vašington preman da dozvoli ruskim ekspertima inspekciju mesta koje će verovatno biti u Poljskoj, kako bi demonstrirao da ne postoji pretnja Moskvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.