Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 21:31

Oко: Шта Србија мисли о протестима, Вучићу и Русији

Директор Сектора за истраживање "Ипсос стратеџик маркетинга" Марко Уљаревић истиче да је протеклих шест месеци на првом месту у истраживањима готово увек проблем Косова и Метохије и да њега наводи око 21 посто грађана. Каже да сада не би изашло више људи на изборе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али да су политичари урадили свој посао и са једне и са друге стране анимирали своје бираче. Што се тиче рејтинга председника Александра Вучића, наводи да и даље стоји неприкосновено, док Мариника Тепић има најбољи рејтинг међу лидерима опозиције. Указује и да се од почетка рата у Украјини бележи константан пад позитивне оцене Русије, са 70 на око 60 посто.
Марко Уљаревић истиче да "Ипсос стратеџик маркетинг" има редовно месечно истраживање у којем је једно од главних питања – шта грађани мисле да је највећи проблем с којим се Србија тренутно суочава.

 Протеклих шест месеци је, каже, на првом месту је готово увек проблем Косова и Метохије и њега наводи око 21 посто грађана.
Дешавају се промене и грађани на њих реагују, тако се и мења њихова перцепција.
"Када говоримо о другим стварима и конкретно о мајском истраживању, на другом месту се са седам одсто јављала корупција, затим две групе економских проблема са пет посто инфлација, низак животни стандард, а имали смо и нешто ново што раније нисмо имали – око пет процената људи је спонтано наводило насиље и све оно што је везано за насиље", наводи Уљаревић у емисији "Око". 
Додаје и да је око два одсто наводило проблеме везане за опозицију и за протесте.
"И десила се још једна интересантна ствар, неки проблеми који су некада били доминантни, попут исељавања младих из земље, било је јако пуно грађана који су то видели као проблем или екологију, они су буквално овог месеца ишчезали", указује Уљаревић. 
Поред ових промена у перцепцији проблема дешавале су се, истиче, и још промене на једном општем индикатору, да су грађани негде више осетили и видели неку промену у општој клими, али нису идентификовали власт као кривца да би се могло говорити о некој значајној промени власти. 
Како су грађани видели драматичне догађаје у протеклих месец и по дана  Наглашава да све више људи наводи насиље као проблем.
"И тај песимизам је порастао, у том тренутку је растао број људи који су говорили да земља иде у негативном правцу до 42 одсто и песимизам се спустио на 44 одсто", наводи Уљаревић.
Конкретно, каже, када је реч о трагедијама у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу, свакако географски ако сте ближе томе, наравно да ћете то доживети много другачије од људи који су удаљени. 
"Све што се десило у Београду, људи у Београду су много трагичније, природно много трагичније доживели, много су више забринути, јер су изложени, то се дешава у нашем комшилуку", оцењује он.
Да ли би више бирача изашло на изборе Сматра да сада не би изашло више људи на изборе, али има утисак да су политичари урадили свој посао и са једне и са друге стране анимирали своје бираче.
"То је негде 66 одсто од присутне популације каже да би сигурно гласало. То је резултат у мају. Дакле, сама излазност личила би на ону излазност коју смо имали 2020. можда нешто мања, то би сад зависило од кампање, али јавно мњење изгледа. Веома смо близу атмосфери коју имамо у предизборним кампањама", оцењује Уљаревић.
Што се тиче рејтинга странака, наводи да расте СНС, али да расту појединачно и неке мале странке.
"Ове протесте организује један део опозиције. И кад погледате шта се дешава у том спектру, није конфликт између целокупне опозиције и целокупне власти. У ствари, дешава се све на линији један део опозиције и један део власти СНС. И једни и други су анимирали своје бирачко тело. Овај скуп СНС-а је утицао на то да се странка њихова покрене, да порасте, они су свакодневно као у кампањи", наводи Уљаревић.
Кад је СНС у питању, то је, истиче, странка која је присутна на свим изборима, има једног лидера, све је везано за њега, имају комуникацију, раде перманентно на инфраструктури.
Проблем са опозицијом је увек био што, како наводи, нису могли да ухвате конкретно за неку странку тачан број, зато што оне немају лојално бирачко тело.
"Ту се сад десила једна мала промена у опозиционом блоку. Ако узмете странку Слобода и правде, у односу на све друге, она је прошла један период где је градила лојалност својих бирача. Њима се приближила зелено-лева странка. Они су дошли негде до 4, 4,5, нису преко 5 ишли, осцилирају они. Значи то је странка Александра Јовановића Ћуте и Зеленовића, је ли тако? Ја мислим то су три лидера, госпођа Биљана Стојковић, Зеленовић и Ћута. Дакле, код њих", оцењује Уљаревић.
"Вучић и даље стоји неприкосновено" Што се тиче председника Србије Александра Вучића њему се, како каже, рејтинг променио од почетка протеста до краја маја један посто негативно и један посто позитивно.
"Дакле порастао је незнатно. Што се тиче другог индикатора, када питате којој личности највише верујете, он и даље стоји неприкосновено. Добијете отприлике разлику између Вучића и првог следећег отприлике десет пута", истиче Уљаревић.
Мисли да је опозиција пре свега хетерогена и да су мотиви опозиције пре свега бити против Вучића. Није сигуран да ту постоји лидерско усмерење.
"Мариника Тепић има 16 посто позитивних и она од ових десетак политичара које смо тестирали има најбољи рејтинг", наводи он.
Однос према рату у Украјини У истраживањима грађане редовно питају за Русију. Она је, каже, дуго била на првом месту и имала је веома често рекорд од преко 70 посто људи који су Русију оцењивали позитивно.
"Од почетка рата у Украјини имамо константан пад Русије и то иде полако уз неке месечне осцилације. Али, ако поредимо те две тачке, то је губитак од неких десет процентних поена. Тај проценат се сада креће између 58 и 60 посто. Кина која је стабилна и која је за нијансу изнад Русије је избила на прво место", истакао је Уљаревић. 
Цело гостовање Марка Уљаревића можете погледати у видеу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.