Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearna proba Severne Koreje

Pjongjang, Vašington, Peking, Seul, Tokio... -- Severna Koreja saopštila da je izvršila prvu probu svog nuklearnog oružja.

Severna Koreja je preko državne novinske agencije navela da je izvršila probu nuklearnog oružja, a u vesti se proba opisuje kao istorijski događaj koji je obradovao narod i vojsku i koji će pomoći u odbrani mira i stabilnosti. Navodi se da je reč o podzemnoj probi izvršenoj pomoću isključivo domaće tehnologije i da tokom probe nije bilo curenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radijacije, niti je pričinjena bilo kakva šteta.

Južna Koreja je saopštila da je eksplozija registrovana u pokrajini Hvatae, 20 kilometara južno od granice Severne Koreje s Kinom, i da je registrovan potres od 3,5 stepeni Rihterove skale. Jačina potresa bila je adekvatna onom koji bi izazvalo 550 tona eksploziva TNT, što je znatno manje od nuklearnih bombi koje su SAD bacile na Japan u II svetskom ratu.

Nuklearni test koji je izvela Severna Koreja pretnja je sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost ne samo Dalekog istoka, već i čitave međunarodne zajednice, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej.

"Povratak dijalogu svih zainteresovanih strana je neophodan i urgentan" kada je reč o "severnokorejskom dosijeu", kazao je El Baradej.

SB oštro osudio probu

Savet bezbednosti UN oštro je osudio tvrdnju severnokorejskih vlasti da su, uprkos upozorenjima, izvele nuklearnu probu, i obećao "oštar, brz i jasan odgovor", rekao je predsednik SB ambasador Japana Kenzo Ošima, javljaju agencije.

Ošima je novinarima pročitao deklaraciju u kojoj se od Pjongjanga zahteva da se uzdrži od drugih proba i vrati razgovorima sa Kinom, SAD, Japanom, Rusijom i Južnom Korejom.

Američki ambasador u Savetu Džon Bolton rekao je da su SAD predložile rezoluciju o sankcijama Severnoj Koreji, u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN. U tom poglavlju, Savetu bezbednosti se daju široka ovlašćenja za akciju, uključujući i vojnu, kako bi suzbile pretnje miru.

Reakcije

Južna Koreja je saopštila da će ozbiljno reagovati na nuklearnu probu Severne Koreje i optužila Pjongjang za provokaciju. Portparol predsednika Jun Te Jung je izjavio da Južna Koreja ne može da toleriše test i da S.Koreja mora da preuzme svaku odgovornost za posledice testiranja, a da je nuklearni test pretnja koja je potresla stabilnost i mir u severoistočnoj Aziji i na Korejskom poluostrvu. On je upozorio S.Koreju da je južnokorejska vojska, uz podršku SAD, spremna za eventualnu agresiju Pjongjanga.

Kina je oštro osudila nuklearnu probu i navela da je S.Koreja ignorisala zabrinutost međunarodne zajednice. Kina je od S.Koreje tražila da se angažuje na tome da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja, da obustavi sve akcije koje bi mogle da vode pogoršanju situacije i da se vrati pregovorima u kojima je angažovano šest svetskih sila.

Japan je ocenio da je severnokorejska proba neoprostiva i tražio uvođenje dodatnih sankcija Pjongjangu. Premijer Japana Šinzo Abe, koji je u poseti Seulu, pozvao je na razum.

Premijer Australije Džon Hauard izjavio je da se S.Koreja vara ako misli da će nuklearna proba poboljšati položaj zemlje u pregovorima. "Test je destabilizovao ceo region i bezbednost S.Koreje. Potreban je međunarodni odgovor i Australija će podržati taj odgovor", rekao je Hauard.

SAD traže hitnu akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Taj nuklearni test je provokacija i prkošenje volji međunarodne zajednice i našem pozivu da se suzdrže od akcija koje će pogoršati tenzije u severoistočnoj Aziji", rekao je portparol Bele kuće Toni Snou i dodao da SAD prate situaciju i ostaju posvećene zaštiti i odbrani svojih saveznika u regionu.

Rusija je zatražila od S.Koreje da odustane od nuklearnog programa i ocenila da je Pjongjang nuklearnom probom ignorisao volju međunarodne zajednice. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je ambasadora S.Koreje na konsultacije, a predsednik Rusije Vladimir Putin osudio testiranje atomske bombe i upozorio da je time naneta ogromna šteta procesu neširenja atomskog naoružanja. "Nije samo reč o Severnoj Koreji, reč je o ogromnoj šteti koja je naneta procesu neširena oružja masovnog uništavanja u svetu", rekao je Putin.

Finska, predsedavajuća Evropske unije, osudila je nuklearnu probu ocenivši da je to velika pretnju međunarodnom miru i stabilnosti. Finska poziva Severnu Koreju da odmah saopšti da će se suzdržati od daljih testova nuklearnih naprava, da će se javno odreći nuklearnog naoružanja i odmah i bez preduslova vratiti šestostranim pregovorima.

Premijer Velike Britanije Toni Bler kritikovao je Pjongjang zbog prkošenja međunarodnoj zajednici. "Osuđujem taj neodgovoran akt Severne Koreje", navodi se u saopštenju iz Blerovog kabineta.

Ministar spoljnih poslova Francuske Filip Dust Blazi traži odlučnu reakciju međunarodne zajednice, koju je pozvao da razmotri situaciju i odlučno reaguje protiv Pjongjanga.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmer traži od severnokorejskih vlasti da smesta prekinu s nuklearnim programom i da ne sprovode nove probe.

Probu su osudile i Švedska, Norveška, Holandija, Pakistan, Indija, a svetskim reakcijama se pridružila i Srbija. Ministarstvo spoljnih poslova saopštio je da je nuklearna proba koju je izvršila Severna Koreja akt koji ugrožava regionalnu stabilnost i napore međunarodne zajednice da se spreči širenje nuklearnog oružja u tom delu sveta.

Severna Koreja je deveta zemlja za koju se zna da ima nuklearno oružje, pored SAD, Rusije, Francuske, Kine, Britanije, Indije, Pakistana i Izraela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.