Nuklearna podmornica „Vladimir Monomah“ spuštena u vodu

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearna podmornica „Vladimir Monomah“ spuštena u vodu

02.01.2013. -

U odbrambenom brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku održano je svečano iznošenje iz pogona druge serijske nuklearne podmornice strateške namene „Vladimir Monomah“. U izgradnji podmornice primenjena su najnovija dostignuća u smanjenju buke. Nuklearka je opremljena novim raketnim kompleksom.

"Po izlasku iz elinga podmornica će biti spuštena u vodu i počeće sa stacionarnim i plovnim ispitivanjima", objašnjeno je u pres službi brodogradilišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Nuklearni nosač raketa "Vladimir Monomah" je treće plovilo projekta "Borej", koji je u Sevmašu počeo 19. marta 2006. U izgradnji nuklearke "Vladimir Monomah" primenjena su najnovija dostignuća u smanjenju buke. Nuklearna podmornica je opremljena raketnim kompleksom sa interkontinentalnom balističkom raketom sa tvrdim gorivom "Bulava".

Tu podmorsku krstaricu od drugih plovila sovjetske izgradnje, koja su do sada bila jedina u Ruskoj floti, odlikuje izuzeno niski nivo buke, što joj omogućava vrlo veliku stabilnost u slučaju susreta sa podmornicom eventualnog protivnika. Opremljena je savremenim hidroakustičnim kompleksom koji omogućava razotkrivanje neprijateljskih podmornica, te udaljavanje ili pak efikasno gađanje. Ta podmornica raspolaže sa osam torpednih aparata koji omogućavaju korišćenje različitih vrsta oružja namenjenih gađanju podmornica, uključujući rakete i torpede sa automatskim ciljanjem, kao i univerzalne rakete koje obezbeđuju gađanje ciljeva nad vodom i neprijateljskih podmornica. To mu omogućava sigurnu odbranu u slučaju susreta sa neprijateljskim objektima za gađanje podmornica: brodovima i podmornicama. Ima savremeni komunikacijski kompleks koji omogućava da signal iz vojne komande sigurno stigne do podmornice, a to znači pravovremenu i sigurnu primenu raketnog oružja. Konačno raketa "Bulava" koja se koristi i koja zahteva tvrdo toplivo bezbednija je u upotrebi u odnosu na rakete koje zahtevaju tečno gorivo i koje se trenutno koriste u Ruskoj floti", rekao je "Glasu Rusije" prvi potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Glavni nosač raketa projekta 955 "Borej" "Jurij Dolgoruki", koji je takođe izgrađen u Sevmašu, spreman je za predaju mornarici Rusije.

Prva serijska krstarica tog projekta "Aleksandar Nevski" trenutno je na državnim ispitivanjima, dok je u preduzeću u izradi podmornica "Knez Vladimir" čija je izgradnja započeta leta 2012 (prema dorađenom projektu 955A). Rakete podmorske krstarice strateške namene klase "Borej" projektovane su u Petrogradskom CKB morske tehnike "Rubin". Prema podacima iz otvorenih izvora njihovo glavno naoružanje čini raketni kompleks "Bulava". Svaka nuklearka projekta 955 u stanju je da prenosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 "Bulava" sa dometom preko 8 hiljada km koje su opremljene glavama za samostalno ciljanje. Svaku glavu čini šest blokova. Podmornice su opremljene spasilačkom komorom za celu posadu koja isplivava na površinu.

Dužina podmornice klase "Borej" je 170 m, širina je 13,5 m, dubina spuštanja je 450 m, posadu čini 107 ljudi. "Boreji", koji su opremljeni balističkim raketama "Bulava", trebalo bi da postanu osnov morskih strateških nuklearnih snaga Rusije u narednim decenijama.

Prema ranijim saopštenjima do 2020. planirana je izgranja ukupno osam "Boreja", od kojih su tri prva u okviru projekta 955, a još pet u okviru projekta 955A (modernizacija sa većim naoružanjima i manjom bukom – po 20 interkontinentalnih balističkih raketa "Bulava" u svakoj). Izgradnja glavnog plovila "Jurij Dolgoruki" koštala je 23 milijarde rubalja, vrednost serijskih krstarica trebalo bi da bude manja. Sevmaš trenutno radi na izgradnji dve grupacije nuklearnih podmornica nove generacije – udarnih (šifra "Jasen") i strateških (šifra "Borej").

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.