Izvor: Politika, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo rusko "ne"

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 22. juna – Ni večerašnje konsultacije u Savetu bezbednosti UN nisu smanjile jaz između zapadnih zemalja i Rusije u pristupu Kosovu. Ambasador Vitalij Čurkin je opet, kao neprihvatljiv, odbacio predlog rezolucije koji su ponudile SAD, Britanija i Francuska.

Obraćajući se novinarima posle sednice Saveta, koja je bila zatvorena za javnost, Čurkin je je kao najveću zamerku toj ponudi istakao činjenicu da bi po isteku roka od 120 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana, ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine, automatski stupio na snagu predlog Martija Ahtisarija koji predviđa "međunarodno nadziranu nezavisnost Kosova". Ponovio je da je potrebno više vremena za pregovore kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog obema stranama, na čemu Moskva istrajno insistira.

Predsedavajući Saveta, belgijski ambasador Johan Verbeke, ocenio je da su konsultacije bile "intenzivne" i da sastanak nije bio "standardan", već da su se na njemu čule "mnogobrojne suštinske intervencije povodom ponuđenog predloga". Govoreći u svojstvu predstavnika svoje zemlje, on je osporio rusku primedbu, rekavši da se "ne radi o automatizmu" posle isteka pomenutog roka.

Zamenik američkog šefa misije SAD u UN Alehandro Volf je za sednicu rekao da je protekla u "dobroj diskusiji" i da Savet ostaje angažovan kako bi "okrenuo list poslednjeg poglavlja raspada bivše Jugoslavije". Po njemu, ponuđeni nacrt "ima dovoljnu većinu za usvajanje", ali ostaje bitno suprotstavljanje Rusije koja ima pravo veta.

Konsultacije se, kako je rečeno, nastavljaju u ponedeljak sastankom eksperata. Čurkin je, međutim, kazao da Rusija neće u njima učestvovati, jer su njene primedbe suštinske, a ne tehničke prirode. Istakao je i da se, prema informacijama kojima raspolaže, Beograd dobro priprema za nastavak pregovora, a da bi za pregovore trebalo da se pripremi i Priština.

Utisak je posmatrača da su među svim članicama Saveta pojačana očekivanja od susreta predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina, 1. i 2. jula na severoistoku SAD, u Mejnu. Čurkin je napomenuo da "pretpostavlja" da će Kosovo biti jedna od tema tog samita.

M. P.

[objavljeno: 23.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.