Izvor: Blic, 13.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo nuklearno oružje

Novo nuklearno oružje

Velika Britanija i SAD u tajnosti rade na razvoju novog nuklearnog naoružanja, piše britanski dnevnik 'Sandej tajms'. Rakete novog tipa bi trebalo da budu testirane u specijalnim laboratorijama.

List piše, pozivajući se na visoko rangirani izvor u britanskoj administraciji koji je želeo da ostane anoniman, da su radovi na izgradnji nove rakete pokrenuti kada je britanski premijer Toni Bler ponovo izabran u maju 2005. godine.

Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se upustila u ovaj projekat tvrdeći istovremeno kako nikakva odluka nije doneta o prirodi raketa koje bi trebalo da zamene sadašnju generaciju balističkih projektila tipa 'Trident'.

Istraživanja vezana za novo oružje vrše se u sedištu Centra za atomsko oružje u Aldermastonu u Berkširu, i biće najnaprednija do sada, dok će se istovremeno voditi slična istraživanja u SAD.

Britanski i američki naučnici žele da proizvedu novu nuklearnu raketu za odvraćanje napada s već postojećim elementima, kako bi se izbeglo kršenje sporazuma o zabrani nuklearnih istraživanja. 'Sandej tajms' tvrdi da novi projekat predstavlja i flagrantno kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.