Novljani sabrani na molebanu

Izvor: Vostok.rs, 28.Dec.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novljani sabrani na molebanu

 Hercegnovsko sveštenstvo je sa vjernim narodom večeras služilo moleban u hramu Svetog Spasa na Toploj. Arhijerejski namjesnik hercegnovski, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, kazao je sabranim vjernicima da će se od sjutra pa nadalje svako veče služiti moleban u 17 časova u crkvi na Toploj, nakon kojeg će sveštenstvo sa vjernim narodom ići u litijama, protestnom šetnjom kroz grad do crkve Svetog arhangela Mihaila na Trgu hercega Šćepana.
U besjedi nakon molitve za mir, umnoženje bratske ljubavi i sloge i očuvanje svetinja, otac Radomir je podsjetio da se u Svetom pismu na više mjesta pominje lopov koji dolazi noću da ukrade, i da ova situacija u kojoj se naša crkva našla u Crnoj Gori upravo podsjeća na to svjedočenje u Jevanđelju. „I zaista Skupština crnogorska je sinoć po svemu ličila i po svemu jeste taj lopov koji noću dolazi da krade, i to da krade i da ukrade ono što je najsvetije, što nam je najdragocenije. Ono što je suština našega bića! Ono što su naši istorijski neprijatelji morali ili makar pokušavali da urade oružjem. Prvi put u istoriji našega naroda da taj osvajač nije neko spolja, nije neko ko dolazi sa oružjem i nije neko ko makar misli da rizikuje svoj život kao što su to radili naši istorijski neprijatelji. Kao što su naši preci znali da se odbrane i da odbrane svetinju, tako i mi znamo kako ćemo da branimo naše svetinje“, poručio je otac Radomir. On je prenijevši vjernome narodu blagoslov i izraze Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija kazao da nije slučajno što Herceg Novi nosi orden Svetog Save. „Ja imam blagoslov našeg Mitropolita da se Novljanima zahvalim što stoje čvrsto na braniku svoje Crkve. Mi smo sva tri puta pokazali da nije slučajno da ovaj grad nosi Orden Svetoga Save i nije slučajno da pripadamo precima i da smo potomci onih koji su čvrsto stajali uz svoju Crkvu, znajući da ako izgube Crkvu da su izgubili i razlog svoga postojanja“, kazao je prota Nikčević. Zaključivši da je za izlazak iz ovog problema potrebno jedinstvo i upornost kakvu Bokelji imaju oduvijek, namjesnik hercegnovski je kazao da vjerni narod nema čega da se plaši jer će se sačuvati svaki pedalj crkvene imovine. „Danas smo imali sabor sveštenika Herceg Novog, našeg namjesništva. Svi smo jednodušni i mi nećemo biti oni koji će da bilo šta predlože a da nijesmo prvi među vama. Jevanđelje kaže da ko hoće da služi, ko hoće da bude prvi mora da služi.  Mi smo vaši sveštenici koji sigurno nećemo žaliti da život damo, a da se ne obrukamo. Pošto ćemo sačuvati i ovu crkvu i svaku drugu crkvu, i svaku stopu crkvene imovine, to im poručujemo, ostaćemo pravi istinski i Bokelji i Hrišćani, i braća i sestre međusobno. Ne damo im ni jedan jedini pedalj. Nemojte da se bojite jer nemate čega“, poručio je arhijerejski namjesnik hercegnovski protojerej-stavrofor Radomir Nikčević. Podsjećamo da je iz hercegnovskog protoprezviterijata poručeno vjernicima da će se molebani za umnoženje ljubavi, bratske sloge, očuvanje mira i svetinja služiti svakog ponedeljka, srijede, petka i subote u 17 časova u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. Olivera Balaban, Mitropolija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.