Novinari postali glavna tema predsedničkih izbora u SAD

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari postali glavna tema predsedničkih izbora u SAD

Tokom predizborne kampanje u SAD, novinari su se suočili sa novim izazovima. Jedno od načela ozbiljnog novinarstva u Americi je balans, ali kontroverzne izjave republikanskog kandidata Donalda Trampa i optužbe desnice da su mediji na strani liberala odnosno Trampove rivalke Hilari Klinton, pokrenule su debate.

Te debate su pretvorile političko izveštavanje u vodeću priču o izborima.

Mediji su postali >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << protagonisti u tekućoj predsedničkoj kampanji pre svega zahvaljujući Donaldu Trampu, smatra Tom Rozenstil iz Američkog instituta za medije.

Donald Tramp prvenstveno, ali u širem smislu i Republikanska stranka, pretvorili su medije u jednog od učesnika kampanje, svojim tvrdnjama da su mediji nekompetentni, da žele da ih sputaju", smatra Rozenstil.

I dok Trampovi saradnici tvrde da su mediji ostrašćeni, oni koji podržavaju Hilari Klinton optužuju medije za „lažni balans“, naglašavajući da ono što je ona rekla, a predstavljeno je kao dokaz da nije iskrena – sigurno nije ekvivalentno dokazima da Donald Tramp nije iskren.

“Međutim, ukoliko je moj zadatak danas da ispitam šta je rekla Hilari Klinton i da li je to istina ili ne, onda ću ja to iskoristiti do maksimuma. Neću reći samom sebi da je ovo samo tri četvrtine ozbiljno u odnosu na ono što je Donald Tramp uradio juče", kaže Rozenstil.

Dori Toribio, vašingtonski dopisnik Radio televizije Španija ne veruje da su novinari koji prate kampanju ostrašćeni. “Mediji kritikuju Donalda Trumpa zbog onoga što radi i što govori. Ne zbog ideološke ili političke ostrašćenosti”, dodao je.

Za Tomasa Bura iz Nacionalnog pres kluba, posao novinara je da ukaže na razliku između istine i fikcije. “To znači obavljati ključnu, vitalnu ulogu, koju novinar mora da ima u demokratiji, da obrazuje birače i javnost o tome šta kandidat govori, da li je to istina ili ne”.

Međutim, Rozenstil kaže da bi u slučaju da novinari počnu da igraju ulogu arbitra, cena postala previsoka. “Ono što nam je neophodno od naših novinara jesu ljudi koji shvataju da je njihova obaveza da budu posmatrači u ime građana, da utvrde istinu o onome što se dogodilo, šta je rečeno, zbog čega".

Konačno, ko god se u januaru bude uselio u Belu kuću, ova kampanja ostaće upamćena kao neobična, kako zbog kandidata u trci, tako i zbog novinara koji su je pratili.

Izvor: VOA
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinari glavna tema predsedničkih izbora u SAD

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2016

Tokom predizborne kampanje u SAD, novinari su se suočili sa novim izazovima. Jedno od načela ozbiljnog novinarstva u Americi je balans, ali kontroverzne izjave republikanskog kandidata Donalda Trampa i optužbe desnice da su mediji na strani liberala odnosno Trampove rivalke Hilari Klinton, pokrenule...

Nastavak na N1 televizija...

Pljuštale optužbe - Tramp Klintonovoj: Bila bi u zatvoru

Izvor: B92, 10.Okt.2016, 07:51

U drugoj javnoj debati uoči predsedničkih izbora u SAD kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp razmenili su niz optužbi i pokušali su da opravdaju svoje afere...Tramp je u TV debati bio primoran da ponovo komentariše snimak na kom se čuje kako govori da dodiruje i hvata žene za genitalije bez...

Nastavak na B92...

Debata Klinton -Tramp: Žestoka rasprava i međusobne optužbe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Okt.2016

Druga debata dva kandidata za američke predsedničke izbore Hilari Klinton i Donalda Trampa prošla je, prenose mediji - u žestokom sukobu. U središtu rasprave bila je Sirija i odnos prema ruskim i snagama predsednika Asada, ali druga pitanja poput poreza i zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.