Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari BBC-ja kreću u štrajk

London -- Novinari BBC-ja odlučili su velikom većinom da stupe u štrajk zbog namere uprave da za oko 20 odsto smanji broj zaposlenih.

Oko 84 odsto zaposlenih u tom britanskom javnom servisu, koji su članovi Nacionalnog sindikata novinara, glasalo je za štrajk, izjavio je generalni sekretar tog sindikata Džeremi Dir. "To je posledica velikog besa" zbog odluke generalnog direktora BBC-ja Marka Tomsona da otpusti jednu petinu zaposlenih, rekao je Dir.

Nacionalni sindikat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara će u četvrtak održati sastanak sa druga dva sindikata zastupljena u BBC-ju, "Amikusom" i BECTU-om, kako bi napravili plan za dalju akciju. Sindikati će, prema najavi, "ponovo uputiti poziv BBC-ju da prekine da se protivi smislenim pregovorima sa sindikatima", što će biti "poslednji pokušaj da se izbegne potreba za organizovanjem štrajka".

BBC planira da u naredne tri godine smanji broj zaposlenih za oko 4.000, kojih je trenutno 21.000, kako bi uštedeo oko 355 miliona funti. Prema zakonu, koji obavezuje sindikate da unapred obaveste poslodavca o svakoj akciji koju žele da preduzmu, štrajk ne bi mogao da počne pre 19. maja. BBC nije želeo da komentariše najavljeni protest.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.