Novi vulkan za Svetsku banku

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi "vulkan" za Svetsku banku

Robert Zelik dolazi iz kadrovskog rasadnika Džordža Buša i banke Goldman Saks

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 30. maja – Potres u Svetskoj banci koji je doveo do ostavke njenog predsednika Pola Volfovica (63) smiriće se, po svemu sudeći, tako što će njeno kormilo preuzeti – drugi Amerikanac. Novi favorit Džordža Buša za to mesto je Robert Zelik (53) – koji je prošle godine podneo ostavku na dužnost zamenika Kondolize Rajs da bi prešao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u biznis – za koga se ovde pretpostavlja da će dobiti većinu glasova višenacionalnog rukovodstva međunarodne finansijske institucije.
Pred Zelikom će biti težak zadatak, smatraju analitičari, da povrati poverenje i u Svetsku banku i unutar nje, poljuljane aferom zbog Volfovicevog platnog favorizovanja intimne prijateljice Šahe Rize (53). Od odlazećeg čelnika razlikuje se u nekoliko bitnih karakteristika: specijalizovan je za međunarodne ekonomske odnose (bio je trgovinski predstavnik SAD od 2001. do 2005. godine), iskazao se kao vešt internacionalni pregovarač, naročito s Kinom, pa i time da kao "energičan rukovodilac ume da pridobije naklonost saradnika".

Odlazeći i dolazeći ipak potiču iz istog, Bušovog, kadrovskog rasadnika. Obojica su bili članovi grupe zvane Vulkani, njegovih spoljnopolitičkih savetnika kad je 2000. iz Teksasa krenuo u izborni pohod ka Beloj kući. Obojica važe, takođe, za pripadnike uticajnog kruga koji je savetovao da se krene u rat protiv Iraka.

Zelik je, istovremeno, i izdanak iz "bašte" jedne od najvećih finansijskih kompanija Goldman Saks, gde se kao strateg vratio, prošlog leta, posle jednoipogodišnjeg rada na funkciji zamenika šefice diplomatije. Iz iste firme su u Bušovoj ekipi stekli istaknute pozicije, kako navodi "Njujork tajms", i šef kabineta Bele kuće Džošua Bolten i ministar finansija Henri Polson, koji je sada "koordinisao selekciju" za novog predsednika Svetske banke.

Zvanična smena na čelu Svetske banke zakazana je za 1. jul. Ovdašnji mediji izveštavaju da se Evropljani, koji su izrazito bili protiv Volfovica, slažu s nagoveštenom kandidaturom Zelika, koji se istakao i kao posrednik među zaraćenim stranama u Darfuru, provinciji Sudana, kome je Buš juče uveo dodatne sankcije. "Slučaj Volfovic" pokrenuo je, međutim, i pitanje – da li Amerikanci treba da zadrže "monopol" na čelu Svetske banke, koji imaju i Evropljani – u Međunarodnom monetarnom fondu. Australija, Brazil i Južnoafrička Republika su prošlog vikenda, prenosi "Vašington post", zajedno zatražili da se "kandidature za predsednika Svetske banke ne ograničavaju njegovom nacionalnošću". Drugi sugerišu i da bi, kao "rastuće ekonomske sile", Kina i Indija mogle da predlože svoje kandidate za tu funkciju...

M. Pantelić

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.