Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi uragan, isti kao Katrina

Nju Orleans -- Jug Sjedinjenih Američkih Država priprema se za udar novog uragana, Rite, trenutno se nalazi nad Meksičkim zalivom.

Uragan, kako se bliži kopnu, postaje sve jači i jači. Stručnjaci upozoravaju, kako prenosi Bi-Bi-Si, da bi kada dođe do obale mogao da dostigne jačinu uragana Katrina, koji je pre nekoliko nedelja izazvao velika razaranja u američkim državama na obalama Meksičkog zaliva.

Na udaru će se, kako stvari stoje, ponovo naći iste države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Misisipi, Alabama i Lujzijana. Američka federalna agencija za vanredne situacije, koja je žestoko kritikovana da nije na odgovarajući način reagovala pred uragan Katrina, sada čini sve da ne ponovi propuste.

Njen novi direktor Dejvid Polison uputio je poruku stanovništvu u regionu koji će se naći na udaru. "Ozbiljno apelujem na stanovništvo na obalama Meksičkog zaliva da obrati pažnju na oluju. Ta oluja mogla bi da postane vrlo jaka kada pređe preko tople vode u zalivu. Dakle, molim vas slušajte ono što govore vlasti u vašim državama i ako one od vas zatraže da se evakuišete, učinite to bez oklevanja", rekao je Polison.

U države koje će se naći na udaru uragana stižu autobusi koji će, ako bude potrebno, evakuisati stanovništvo. Dopremaju se i hrana, voda i lekovi. Kompanije koje eksploatišu naftu u Meksičkom zalivu već su počele da evakuišu zaposlene sa platformi.

Posledice oluje ponovo bi mogle da se osete na ceni nafte. Na udaru uragana Rite, kako procenjuju stručnjaci, neće se naći samo Lujzijana, Misisipi i Alabama, nego i Teksas, gde su važna naftna postrojenja u kojima se dnevno prerađuje oko četiri milijarde barela sirove nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.