Novi udarac! Ministarstvo otkazalo poslušnost Trampu, obustavljeno sprovođenje njegove odluke!

Izvor: BKTV News, 04.Feb.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udarac! Ministarstvo otkazalo poslušnost Trampu, obustavljeno sprovođenje njegove odluke!

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD-a saopštilo je da je suspendovalo sve zabrane u vezi sa odlukom Trampove administracije da se zabrani ulazak ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja, u skladu sa odlukom federalnih sudija.

Načelnik ovog ministarstva saopštio je da je ova odluka o suspenziji doneta u skladu sa odlukom sudija, dodajući da će vlasti nastaviti sa svojom uobičajenom kontrolom putnika.

"Poništili smo privremeni opoziv viza", stoji u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
"Putnici sa vizama koje nisu fizički otkazane sada mogu sa tom vizom da putuju gde god je to moguće."

Ministarstvo pravde SAD-a će uložiti hitnu žalbu da se poništi odluka sudija u najkraćem mogućem roku", izjavio je portparol ovog ministarstva.

FOTO: Tanjug/AP

Rannije je predsednik SAD-a Donald Tramp odgovorio sudijama koji su blokirali njegovu izvršnu uredbu o zabrani ulaska muslima, izjavivši na svom tviter nalogu da je njihvoa odluka "smešna" i da će biti preinačena.

The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!

Federalni sudija Džejms Robart je u petak doneo odluku o privremenoj obustavi izvršenja Trampove izvršne odluke.

Uprava Carina SAD-a i imigracione vlasti saopštile su da će svima vratiti vize postupajući u skladu sa Trampovom izvršnom odlukom. Bela kuća je saopštila da Ministarstvo pravde SAD-a planira da uloži žalbu u nameri da "odbrani odluku predsednika Trampa" jer, kako se navodi, veruju da je ta odluka zakonita i primerena.

Ranije je američki predsednik napisao na svom tviter nalogu sledeće: "Kada država nije sposobna da kaže ko može, a ko ne može izaći i ući u nju, naročito iz razloga bezbednosti i sigurnosti, onda je to veliki problem!"

When a country is no longer able to say who can, and who cannot , come in & out, especially for reasons of safety &.security - big trouble!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 04. фебруар 2017.

Dvadeset sedmog januara Tramp je doneo izvršnu uredbu kojom se u SAD zabranjuje ulazak građana iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

FOTO: Tanjug/AP

Ova odluka je izazvala velike polemike u javnosti i masovne proteste širom SAD-a, a najavljene su i tužbe protiv predsednika u narednim danima.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.