Novi teror zdesna

Izvor: Deutsche Welle, 25.Jul.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi teror zdesna

Nakon napada Nacionalsocijalističkog podzemlja u protekloj deceniji, Nemačka sada doživljava novi talas desničarskih napada, ubistava i pretnji bombaškim napadima. Eksperti upozoravaju na nove opasnosti,

Hiljade ljudi su u subotu izašle na ulice Kasela, protestujući zbog ubistva političara CDU, Valtera Libeka i protiv desničarskog terora. Samo dva dana kasnije jedan 55-godišnjak u Hesenu ubio je čoveka iz Eritreje. Motiv - rasizam.

Roland K. je ovaj čin ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << javno najavio. Komšije su za Hesensku televiziju (HR) govorile o nasilničkim fantazijama ovog čoveka. Vlasnik kafane u kojoj je obitavao je ispričao da je Roland K. bio u kafani i pre i posle pucnjave i pio pivo. Navodno je i ranije imao problem sa azilantima, ali nije imao u vidu nikada neku konkrentnu osobu.

Roland K. u toj kafani nije naišao na neko veće protivljenje svojim stavovima, s obzirom da je i vlasnik kafane na svojoj Fejsbuk stranici objavljivao desnoekstremističke postove - između ostalih NPD-a i tzv. 'Građana rajha'.

Politički analitičar, Hajo Funke smatra da ovaj 55-godišnjak nije spontano počinio zločin. Tome u prilog govori oproštajno pismo, ali i jedan datum. Naime, bila je to godišnjica desničarskog napada u Norveškoj u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je Anders Brejvik ubio više od 70 ljudi.

Dva napada u Hesenu

Ubistvo predsednika vlade okruga Kasel, Libkea i pucnji u Vehtersbahu su zapravo već dva rasistički motivisana napada u Hesenu tokom ovog leta. Tu još treba dodati brojne slučajeve širom zemlje kojima desničarski ekstremisti najverovatnije žele da rašire strah.

Tako se uvek iznova preti novim napadima, kao i ove nedelje na različite džamije i centralu Levice u Berlinu. Pre toga se pretilo napadima na sudove, železničke stanice i škole u Hamburgu, a preteća pisma su potpisana sa "NSU 2.0" ili "Nacionalsocijalistička ofanziva".

Desničarski ekstremisti pri tom masivno prete političarima i novinarima. Poslednji koji se suočio sa bujicom uvreda bio je urednik televizijskog magazina Monitor, Georg Restle. VDR je zbog toga podneo krivičnu prijavu.

No, i pre smrtonosnog napada na Libkea, bilo je napada na političare koji su se zalagali za liberalniju izbegličku politiku. Više osoba je teško ranjeno. Političarka Levice Katarina Kenig-Projs je već godinama suočena s pretnjama. Bend "Eršisungskomando" objavio je čak i pesmu kojom poziva na ubistvo ove političarke. No, ona ne dozvoljava da je ućutkaju, ali je pretnje shvatila ozbiljno, kazala je Kenig-Projs u Minhenu.

Da nasilničke poruke slede realni zločini, na dramatičan način dokumentovano je slučajem Libke. Osumnjičeni za njegovo ubistvo je 2015. učestvovao na jednom događaju na kojem je Libke ustao protiv huškanja protiv izbeglica. Godinama je zbog toga bio napadan. Pa čak i nakon smrti, desničarski ekstremisti su se ismejavali ubijenom i pozdravljali zločin.

Ekspert za desničarski terorizam Hajo Funke

Politički analitičar Funke podvlači značenje "ciljanog i neobuzdanog huškanja" kao razloga za nasilje, koje jača potencijalne počinioce. Iza ovih nedela stoji "paranoidna slika sveta, prema kojoj bi se moralo braniti od propasti Zapada, "izdaje zemlje" i "osvajača".

Desničarski ekstremisti izbeglice i migrante označavaju kao "osvajače", koji navodno dolaze na kontinet kako bi ga porobili. Čak je i atentator iz novozelandksog Krajstčerča, svoj napad na džamiju u kojem je ubio 50 ljudi, pokušao da obrazloži na isti način pozivajući se na "Identitarni pokret" u Evropi sa kojim je bio u kontaktu.

Priprema za prevrat

Oružanu borbu sa više od 30 osoba je najavila grupa "Nordkrojc" (Severni krst) iz pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Nakon propasti države oni žele da ubiju političke protivnike. Zanimljivo je da najveći broj članova "Nordkrojca" dolazi iz redova Bundesvera i policije. Među njima su i bivši, kao i jedan aktivni član specijalnih snaga policije (SEK) i Pokrajinske službe za kriminal (LKA). Većem broju osoba se prebacuje da su pripremali težak zločin protiv države i da su vodili listu političkih protivnika. Tokom još jednog istražnog postupka u junu ove godine uhapšena su četiri aktivna i bivša policajca, koji su osumnjičeni da su ukrali municiju i predali je jednom muškarcu iz kruga grupe "Nordkrojc".

Različiti tipovi zločinaca

Ekspert Funke još upozorava na grupu "Revolucija Kemnic", čije je pojavljivanje protekle jeseni pokazalo kako se ulično nasilja brzo razvije u desničarski teror. Pored toga u Nemačkoj postoji i mreža "Kombat 18" (Borbena grupa Adolf Hitler) ali i radikalizovani pojedinci spremni na zločine. Tako da se tu radi o veoma različitim tipovima potencijalnih zločinaca, što je izazov zbog kojeg je državi neophodan bezbednosni koncept, kojim bi se obuhvatila i uzavrela klima i divljački jezik. "Prepreke koje vode ka nasilju i upotrebi oružja su postale manje", upozorava politički ananlitičar Funke, pri tom ukazujći na zahteve koji su stizali iz partije Alternativa za Nemačku (AfD) da se vatreno oružje upotrebi protiv izbeglica.

Prema medijskim napisima Služba za zaštitu ustavnog poretka je u jednoj poverljivoj analizi upozorila da se opasnost od desničarskog terorizma veoma raširila. Predsednik Službe za zaštitu ustavnog poretka, Tomas Haldenvang govori o novoj dinamici u desničarskom ekstremizmu, a ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer upozorava na veoma opasnu situaciju.

Napad u Citauu

U saksonskom Citauu se između ostalog dogodio još jedan napad. Isred kuće jedne političarke Stranke Levice eksplodirala je bomba. Više stakala je popucalo na njenoj porodičnoj kući i pričinjena je veća materijalna šteta. Mediji su javili da su u kući, osim političarke, bili i članovi njene porodice. Motiv političke prirode se ne može isključiti.

ss/afp/ard

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.