Novi talas konflikta

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi talas konflikta

20.08.2011. -

Saopštenja vodećih radiostanica i TV kanala u svetu danas počinju od vesti o situaciji oko pojasa Gaze. Krhka ravnoteža, koja je omogućila neku vrstu mira između Izraela i arapskih teritorija, potpuno je poremećena. Šef Palestinske nacionalne administracije je zatražio saziv vanredne sednice SB UN, HAMAS je objavio o obustavi primirja s Izraelom, a Liga arapskih država će imati u nedelju vanrednu sednicu.

Situacija u palestinskoj enklavi se zaoštrila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << posle toga, kada su na izraelsko-egipatskoj granici ekstremisti gađali autobuse i digli u vazduh izraelska patrolna kola. U četvrtak su VVS Izraela počele bombardovanje pojasa Gaze, usled kojih su bili ubijeni rukovodioci palestinske organizacije Komiteti narodnog otpora, koje je Tel-Avimv optužio za organizaciju terorističkih napada. Za uzvrat su palestignski ekstremisti gađali izraelsku teritoriju, ranjeno je nekoliko ljudi. Izrael nije obustavio raketne napade. Od četvrtka je ukupno poginulo 15 Palestinaca, desetine ranjeno.

Dakle, palestinsko-izraelski konflikt, koji je tinjao, ponovo je stekao oblik požara. Prema mišlenju niza politikologa, glavni problem je u tome, što nije to ustvari konfrontacija Palestine i Izraela. U konfliktu aktivno učestvuju terorističke grupacije, što komplikuje procese regulisanja, - smatra predsednik Instituta Bliskog Istoka Evgenij Satanovski.

Tokom nekoliko decenija partizansko-terorističkog rata protiv Izraela palestinske parajedinice nisu stekle neki refleks. One i dalje vrše raketna gađanja, uništavaju Izraelce na sopstveno izraelskoj teritoriji, kao da nisu svesni da će odgovor biti likvidacija lidera te organizacije, napad na mesta gde su usredsređeni ekstremisti – upravo se tako sve i dešava.

Međutim, zaoštrava situaciju ne samo aktivnost terorista. Prema svojoj prirodi je palestinsko-izraelski konflikt veoma složen, - ističe naučnik Instituta orijentalistike RAN Irina Zvjageljska.

Dva naroda pretenduje na istu teritoriju, smatrajuće je svojom istorijskom, odnosno, u tom konfliktu postoji elemenat etnopolitičkog konflikta, koji je konflikt vrednosti, zato je on težak za regulisanje.

Istovremeno današnja eskalacija konflikta može da bude povezana s revolucijama u nizu arapskih zemalja, između ostalog, sa slabljenjem Egipta, - dodaje Irina Zvjageljska.

Danas, uzimajući u obzir situaciju u arapskom svetu, Izrael ima manju nadu na regulisanje, manje momenata za uzdržavanje - da ne bi odgovarao na napade ili odgovarao blaže. U arapskim zemljama se povećavaju nacionalistička raspoloženja. Povukao se Mubarak, koji je kontrolisao granicu sa Gazom i obezbeđivao tamo mirnu situaciju.

U septembru ove godine Palestina planira jednostrano proglašenje samostalne države, čak podnošenje tog pitanja Generalnoj Skupštini UN. Eksperti ističu da bi to podstaklo konstruktivno razmatranje palestinsko-izraelskog konflikta na višem nivou. Međutim, moglo bi da dođe i do zaoštravanja mnogih protivrečnosti među zemljama. To su problemi palestinskih izbeglica, podele Jerusalima i izraelskih naselja na zapadnoj obali Jordana. Inače, kako je izjavio predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Mihail Margelov, teroristička akcija blizu Ejlata mogla bi da onemogući učlanivanje Palestine u UN.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.