Izvor: B92, 22.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi talas bombardovanja Bagdada, sukobi oko Basre

Južni Irak, Bagdad -- Najmanje pet snažnih eksplozija uzdrmalo je obode Bagdada u subotu kasno po podne po lokalnom vremenu, tokom poslednjeg u seriji današnjih vazdušnih napada anglo-američke avijacije na grad, javlja Rojters. Izveštač britanske agencije, koji je u gradu, javio je da se iznad grada mogu čuti avioni, a da pre eksplozija nije bilo sirena za vazdušnu opasnost. Irački zvaničnici ranije danas su saopštili da su u napadima do sada ubijene tri osobe, a da ih je 207 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranjeno.

Istovremeno, iračke snage su oko Bagdada zapalile rovove napunjene naftom, u nameri da stvore dimnu zavesu koja bi omela koalicionu avijaciju i krstereće rakete. Oko grada besni najmanje 12 takvih vatri, a gust dim se vije na nebu.

Vazdušne uzbune nije bilo, a nije se čula ni iračka protivvazdušna odbrana. Sirene su se čule tek pošto su odjeknule prve eksplozije. Kako javlja dopisnik Rojtersa, jedna od eksplozija čula se iz pravca Al-Dure, na istoku grada, gde se nalaze elektrana i rafinerija. Jedinice američkih marinaca sukobile su se u subotu sa iračkim snagama na zapadnim obroncima Basre, saopštio je kapetan marinaca. "Napadamo iračke snage, koje su sve zapadno od Basre. To je velika borba", rekao je novinarima kapetan Endrju Bergen.

Američki marinci porazili su iračke snage u okršaju na obodu Basre i zarobili veliki broj vojnika, izjavio je kapetan Endrju Bergen. "Neprijatelj je poražen na zapadnom prilazu Basri. Ima dosta zarobljenika, rekao bih na stotine", rekao je Bergen agenciji Rojters. On je dodao da su trojica američkih vojnika ranjena kada su ljudi u civilnoj odeći ispalili iz ručnog bacača granatu na jedno pomoćno vozilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.