Novi start Bulave - broj 13 bio srećan

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2010, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi start Bulave - broj 13 bio srećan

08.10.2010. -

Za konstruktore ruske interkontinentalne balističke rakete pomorskog baziranja Bulava broj 13 je bio srećan. Novo, 13. po redu ispitivanje Bulave izvedeno u četvrtak sa atomske podmornice strateške namene Dmitrij Donskoj proglašeno je uspešnim.

Za rusku Vojno-pomorsku flotu ovaj projekat se bez sumnje može nazvati najželjnije očekivanim i najnapaćenijim. Odluka o stvaranju interkontinentalne balističke rakete Bulava za podmornice bila je doneta još >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 1998. posle tri neuspešne probe slične rakete Bark. Pa i sama Bulava od 12 lansiranja samo 5 je imala uspešno. Posle istrage državna komsija je utvrdila da je uzrok poslednjeg neuspeha bilo kršenje tehnologije proizvodnje.

U perspektivi upravo Bulava treba da postane osnova pomorskih strateških nuklearnih snaga Rusije. Ona može da nosi od 6 do 10 supersoničnih nuklearnih blokova - bojevih glava individualnog navođenja. Ali najvažniji nije broj, već njihova sposobnost da prevladavaju sisteme PRO protivnika. Ovde su konstruktori Bulave pripremili iznenađenje: blokovi mogu aktivno da manevrišu po visini i kursu. To je dalo povoda da se raketa nazove kvazibalistička, što nije sasvim tačno, smatra zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin:

Balistička raketa ne može da manevriše kao krstareća. Tu je pitanje ima li ona odgovarajući bojevi deo koji može da vrši isti taj kvazibalistički let. Reč je o bojevom delu, koji može da se ponaša tako već posle izlaska u atmosferu. Međutim, ističu eksperti, amerikanci, da ne govorimo već o Kini, jednostavno nemaju realnih sredstava PRO koja bi mogla da se bore čak sa konvencionalnim bojevim delovima, posebno ako je raketa sa više punjenja.

O novoj raketi može da se govori samo u vezi sa novim atomskim podmornicama. Za bulavu se grade 3 podmornice, jedna od njih je već praktično gotova. Osnovni nosač Bulave biće atomska podmornica projekta Borej - raketne podvodne krstarice strateške namene. Planirano je da do 2017. ruska ratna mornarica ima 8 takvih podvodnih brodova. Na svakoj podmornici projekata Borej biće razmešteno po 16 lansirnih uređaja sa Bulavom na svakom od njih.

Do kraja godine se planiraju još dva ispitivanja rakete. Ako ona budu uspešna, kao i ovo, uključivanje Bulave u naoružanje desiće se već sredinom 2011. godine.

Izvor: Golos Rossii, © skrinšot: «Vesti.Ru»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.