Novi protesti u Hongkongu pre obeležavanja 70 godina od komunističke Kine

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Hongkongu pre obeležavanja 70 godina od komunističke Kine

Demonstranti u Hongkongu počeli su danas proteste koji će trajati do obeležavanja 70 godina vladavine Komunističke partije Kine, što će, kako je najavljeno, biti velelepno proslavljeno u utorak.

Prodemokratski demonstranti u Hongkongu odlučili su da zasene sjaj državne proslave, četiri meseca od početka protesta koji su se često završavali nasiljem i sukobom sa policijom.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se večeras u Hongkongu gde su im govorili nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oslobođeni aktivisti koji su izneli da u pritvoru nisu imali pristup advokatima ni lekarima.

Organizatori su planirali četiri dana protestnih aktivnosti do utorka. Strahuje se od novog nasilja, pošto je policija zabranila protestni marš na dan proslave 70 godina vlasti Kkomunističke partije Kine.

Demonstranti nisu poštovali ni ranije policijske zabrane okupljanja, te su se protesti pretežno završavali sukobima s policijom.

Ta bivša britanska kolonija prolazi od juna kroz najgoru krizu od 1997. godine, kada je predata Kini. Protesti su skoro svakodnevni, a demonstranti osuđuju ograničenja slobode i sve veće uplitanje centralnih vlasti Kine u rad lokalnih, hongonških.

Ti protesti nisu novi jer su još 2014. godine demonstranti "pokreta s kišobranima" okupirali i paralisali ulice u centru grada 79 dana, kampovali ispred Parlamenta, sukobili se se policijom.

Tadašnji pokret koji je po mnogobrojnosti demonstranata kao što je i sadašnji, pokrenut je jer je policija suzavcem napala na jedan mali skup studenata. Nazvan je po kišobranima kojima su se demonstranti štitili.

U poređenju sa sadašnjim pokretom, obeleženim sa 16 uzastopnih nedelja silovitih sukoba demonstranata i policije, pokret 2014. bio je mirniji. Pet godina kasnije, neuspeh mirnih akcija i policijsko nasilje su naveli demokratske aktiviste da promene način delovanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protesti u Hongkongu pre obeležavanja 70 godina od komunističke Kine

Izvor: Beta, 27.Sep.2019

Demonstranti u Hongkongu počeli su danas proteste koji će trajati do obeležavanja 70 godina vladavine Komunističke partije Kine, što će, kako je najavljeno, biti velelepno proslavljeno u utorak.Prodemokratski demonstranti u Hongkongu odlučili su da zasene sjaj državne proslave, četiri meseca...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.