Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi poziv Zavahrija

Dubai -- Drugi čovek terorističke mreže Al Kaida, Ajman al Zavahri, pozvao je muslimane da napadnu ciljeve u zapadnim zemljama.

On je ukazao na slične napade koji su ranijih godina izvedeni u Njujorku, Londonu i Madridu. Na video zapisu, koji je emitovala katarska televizija Al Džazira, Zavahri je takođe pozvao muslimane da bojkotuju zemlje u kojima su objavljene karikature Muhameda, jer muslimani moraju da spreče Zapad da im "krade naftu".

"Muslimani moraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nanesu gubitke krstaškom Zapadu, pre svega ekonomskoj infrastrukturi, zadajući mu udare koji će dovesti do višegodišnjeg krvarenja", rekao je on.

Zavahri, zamenik lidera Al Kaide Osame bin Ladena, poziva takođe i na ekonomski bojkot više država. "Naša je dužnost se odazovemo masovnom ekonomskom bojkotu Danske, Norveške, Francuske, Nemačke, i svih zemalja koje su učestvovale u krstaškom napadu na islam", rekao je on, aludirajući na karikature koje su prvi put objavljene u danskom listu "Jilands posten" prošlog septembra.

On je rekao da objavljene karikature predstavljaju deo krstaške kampanje koju predvode SAD, a koja znači objavu verskog rata.

Pre nego što je Al Džazira emitovala video snimak, audio zapis postavljen je na sajt u subotu, na dan kada je američki predsednik Džordž Buš završio posetu Pakistanu, gde se verovatno skrivaju Zavahri i Bin Laden.

Hamas odbacio poziv

Palestinska militantna organizacija Hamas odbacila je komentare drugog čoveka Al Kaide, Ajmana Al Zavahrija, koji je pozvao Hamas da se ne obazire na već potpisane mirovne sporazume između palestinske administracije i Izraela, prenosi BiBiSi.

Govoreći tokom poslednjeg dana posete Moskvi, politički lider Hamasa, Kaled Meshal, izjavio je da toj organizaciji nisu potrebni saveti Al Kaide. Poslanik Hamasa, dr Mahmud Ramahi, prethodno je izjavio BBC-ju da ta organizacija ne može biti pod uticajem Al Kaide i da osuđuje njene napade u SAD, Madridu i Londonu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u međuvremenu izvestio američkog predsednika Buša i izraelskog premijera Ehuda Olmerta o svojim razgovorima sa predstavnicima Hamasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.