Novi potres na Haitiju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi potres na Haitiju

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama je još jednom pozvao najveće američke banke da u potpunosti vrate državnu pomoć koju su dobile.

Obama je ove nedelje predložio uvođenje "nadoknade za neodgovornost" za oko 50 najvećih banaka i finansijskih firmi, uključujući neke koje nisu primile pomoć iz državne kase. U svom redovnom subotnjem obraćanju javnosti, Obama je rekao da su sve banke imale korist od državnog programa za spasavanje finansijskog sektora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je dodao da njegov predlog ne predstavlja kažnjavanje banaka već sprečavanje zloupotreba i preterivanja koji umalo nisu doveli do raspada američkog finansijskog sistema, preneo je Glas Amerike.

Obama je sredinom decembra primio u Beloj kući 10 šefova banaka koje primaju najveću pomoć države.

On je tada podsetio da su "američke banke dobile ogromna sredstva od poreskih obveznika kako bi mogle da pomognu obnovi industrije".

"Pošto su sada ponovo stale na noge od njih očekujemo vanserijski doprinos oživljavanju naše privrede", kazao je Obama.

Predstavnički dom američkog Kongresa je sredinom decembra 2009. godine usvojio paket mera za smanjenje nezaposlenosti, vredan 155 milijardi dolara, pored paketa mera za spas privrede od 787 milijardi dolara odobrenog u februaru 2009.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.