Novi nemiri u Tunisu

Izvor: RTS, 17.Jan.2011, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi nemiri u Tunisu

Policija suzavcem, vodenim topovima i pendrecima sprečila demonstrante da se približe Ministarstvu unutrašnjih poslova. Najavljeno formiranje nove Vlade za danas. Bivši predsednik pobegao sa 1,5 tona zlata. Tuniski sindrom se širi regionom.

Tenzije u Tunisu se ne smiruju ni pošto je, sada već bivši predsednik Ben Ali sa tovarom zlata pobegao u Saudijsku Arabiju, pa je policija demonstrante rasterala koristeći vodene topove, suzavac. Gradom se povremeno čuju i pucnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz vatrenog oružja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je na uspostavljanje vladavine prava u Tunisu i izrazio zabrinutost zbog smrti u ovoj severno-afričkoj državi, koja je nakon mesec dana protesta svrgnula predsednika.

"Zabrinuti smo zbog gubitka života i neprestanog nasilja", rekao je Kimun na konferenciji za štampu u Abu Dabiju.

Na pitanje da li bi se situacija u Tunisu mogla proširiti na druge zemlje Bliskog istoka, Kimun je rekao da nije u poziciji da govori o posledicama, ali je naglasio da situacija u Tunisu ukazuje na potrebu da vlade odgovaraju na zahteve naroda.

Oko 2.000 ljudi protestovalo je u centru Tunisa zahtevajući da se vladajuća stranka svrgnutog predsednika odrekne vlasti i da u novoj vlasti ne učestvuje niko iz bivšeg režima.

Bezbdenosne snage ne dopuštaju demonstrantima da se približe zgradi Vlade.

Istovremeno, širom zemlje nastavljene su pljačke prodavnica, pošto je stanovništvo ostalo bez osnovnih namirnica. Premijer Mohamed Ganuši najavio je za danas sastav nove Vlade nacionalnog jedinstva. Vanredno stanje je i dalje na snazi, iako je skraćen policijski čas.

Svedoci sukoba govore da su borbe bile žestoke.

Premijer Mohamed Ganuši rekao je na državnoj televiziji da bilo kakvo ugrožavanje nacionalne bezbednosti neće biti dopušteno. U opštem haosu, do koga je došlo u Tunisu proteklih nedelja, građani su se sami organizovali, napravili barikade i čuvaju svoja naselja.

Vojska u tenkovima patrolira ulicama tuniskih gradova kako bi sprečila izbijanje novih nereda.

Neke prodavnice i kafei ponovo su otvoreni, poneko vozilo se može videti na ulicama, a građani kažu da su iz predgrađa uklonjene drumske barikade.

Stanovnici nekih četvrti naoružali su se motkama, udruživši se, kako kažu, u grupe dobrovoljaca zaduženih za stražarenje, samoodbranu i čišćenje ulica posle nereda.

Događaji od proteklih dana u Tunisu inspirisali su demonstracije i u Jordanu i Jemenu.

Zlatne poluge predsednika Tunisa

Oko 1,5 tona zlata, vrednosti 45 miliona evra, izneto je iz Tunisa, kada je porodica bivšeg predsednika Tunisa pobegla u Saudijsku Arabiju, prenosi francuski dnevnik Mond.

Prema pisanju lista, Ben Alijeva supruga Lejla Trabelsi pokušala je da podigne zlato iz Centralne banke Tunisa, ali je direktor banke odbio njen zahtev.

Potom se u banci, navodno, lično pojavio i sam predsednik čiji je zahtev uprava najpre odbacila, a onda ipak prihvatila.

Mond je naveo da je, verovatno, Lejla Trabelsi iznela iz Tunisa zlatne poluge čija vrednosti iznosi 45 miliona evra.

Odjek u drugim arapskim zemljama

Previranja u Tunisu mogla bi da imaju odjeka i u drugim arapskim zemljama, ocenjuju britanski listovi, analizirajući šta bi taj uticaj mogao da donese regionu.

Fajnenšel tajms navodi da bi naglo političko otvaranje u drugim arapskim zemljama moglo da iznedri neprijatni radikalizam.

Iako je prilično kasno, arapski autokratski vladari i njihovi zapadni pokrovitelji moraju da razmisle o tome kako da otvore put ka slobodi društvima kojima su isuviše dugo prava bila uskraćivana, piše Fajnenšel tajms.

Gardijan, međutim, upozorava da je tuniska revolucija cvet koji lako može da bude zgažen.

Ako je slom mogao da se dogodi jednom od najbogatijih, najobrazovanijih i najstabilnijih arapskih režima, ko bi, pita se britanski dnevnik, mogao da bude sledeći.

Štampa podseća da su u Jordanu izbile demonstracije sa zahtevom da vlada podnese ostavku, izveštava se o nemirima u Libiji, Egipat je odgodio planirani rast cena, Maroko nervozno prati događaje.

Tuniska revolucija preuranjeno je nazvana po cvetu jasminu, jer nije prošla bez prolivanja krvi, a mogla bi da izazove talas represije širom arapskog sveta, pošto će diktatori izvući odgovarajuće pouke, navode britanski listovi.

Tuniski sindrom širi se regionom

Samožrtvovanje koje je izazvalo nemire u Tunisu, u kojima je svrgnut predsednik te zemlje, inspirisalo je slične slučajeve u zemljama regiona. Četriri muškarca spalila su se u Alžiru, jedan u Egiptu i jedan u Mauritaniji.

Preduzetnik star oko 40 godina, iz bogate porodice zapalio se u svom automobilu, ispred predsedničke palate u Mauritaniji, saopštila je policija, a prenosi Rojters.

Prolaznici i snage bezbednosti uspeli su da ga izvuku iz auta, posle čega je prevezen u bolnicu.

Jedan Egipćanin se zapalio ispred zgrade parlamenta u Kairu. Lokalni mediji prenose da se polio benzinom i zapalio, a da je pre toga rekao da su njegova prava u toj zemlji izgubljena.

Najmanje četiri Alžirca zapalila su se u proteklih pet dana, podstaknuti nemirima koji su izbili u Tunisu, prenose agencije.

Protesti u kojima je svrgnut predsednik Tunisa Ben Ali intenzivirali su se posle samoubistva 26-godišnjeg Mohameda Buazizija, uličnog prodavca, koji se spalio pošto ga je lokalna policija maltretirala.

Buazizi je nekoliko dana kasnije preminuo od posledica opekotina, a postao je simbol za mnoge stanovnike Tunisa koji protestuju protiv loših životnih uslova i za smenu vlasti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mond: Bivši predsednik iz Tunisa odneo 1,5 tonu zlata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2011

TUNIS -..Porodica bivšeg predsednika Tunisa Zin el Abidina Ben Alija, koji je u petak napustio zemlju i pobegao u Saudijsku Arabiju, iznela je iz zemlje 1,5 tona zlata, izvestio je danas francuski dnevnik "Mond"...Prema pisanju lista, Ben Alijeva supruga Lejla Trabelsi pokušala je da podigne zlato...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.