Izvor: B92, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napadi u Iraku

Bagdad, Loš Anđeles -- Najmanje 30 ljudi je poginulo, a oko 80 ranjeno u napadu bombaša samoubice, u šiitskoj oblasti u Bagdadu.

Eksplozija u Bagdadu, na pijaci u šiitskom delu grada Baji, dogodila se kada je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu u automobilu, precizirali su izvori iz policije. U oblasti Baja, na jugozapadu Bagdada, živi većinsko šiitsko stanovništvo, a pošto se nalazi u blizini sunitskih naselja, poprište je čestih međuverskih sukoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Istovremeno, u Samari je šest policajaca poginulo, među kojima i jedan general policije, dok je osam osoba ranjeno u koordinisanom napadu pobunjenika na policijsku upravu.

Napadači su otvorili vatru na glavnu policijsku stanicu u gradu, pošto je prethodno ispred nje eksplodirao automobil napunjen eksplozivom, saopštila je policija.

Los Andeles tajms: Došlo je vreme za povlačenje

Jedan od vodećih američkih dnevnika, "Los Anđels tajms", pozvao je danas na povlačenje američkih snaga iz Iraka uz ocenu da je "došlo vreme da se ode".

"Posle četiri godine rata, više od 350 milijardi dolara troškova (rata), 3.363 poginula američka vojnika i 24.310 ranjenih, sve je očiglednije da političko rešenje za iračko pitanje neće moći da se pronađe u senci beskonačne strane okupacije", naveo je taj list.

"Los Anđeles tajms" ocenjuje da će povlačenje iz Iraka Amerikancima biti jednako bolno kao i sam rat, pošto su toliko toga uložili u Irak.

"Ali, što više čekamo da prihvatimo neizbežno, to će biti teže", navodi se u članku i ističe da je "došlo vreme da se ode".

Prema pistanju tog lista, američke vlasti trebalo bi da "odmah objave svoju nameru o postepenom povlačenju snaga koje bi počelo najkasnije ove jeseni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.