Izvor: Blic, 16.Nov.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi list: U Hrvatskoj legalno deluje Pavelićeva stranka

Stranka koju je utemeljio ustaški vođa Ante Pavelić, Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), suprotno Ustavu i zakonima već punih 18 godina legalno deluje u Hrvatskoj i u svom programu veliča zločinačku ideologiju.

Kako danas piše riječki Novi list, na postojanje i delovanje HOP-a tužilaštvo i policija ne reaguju, iako su zaduženi za sprovođenje zakona kojim je zabranjeno veličanje ustaštva.

U publikaciji Političke stranke u Hrvatskoj koju je izdala Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << informaciono-dokumentaciona referalna agencija (HIDRA), vodeći se podacima prikupljenima iz Ministarstva uprave, Sabora i Državne izborne komisije, HOP je osnovao Pavelić 1956. u Buenos Ajresu u Argentini s ciljem rušenja Jugoslavije, borbe protiv komunizma i za uspostavu slobodne, nezavisne i suverene države Hrvatske.

Od tada neprekidno deluje po svetu. U Hrvatskoj deluje ilegalno do 1991. uz ljudske žrtve, suđenja i progone, piše u programu HOP-a, koji je objavljen u publikaciji Političke stranke u Hrvatskoj.

HOP je sedište stranke preselio u Hrvatsku gde je registrovana 9. oktobra 1991, a prilikom registracije, kako navodi Novi list, nadležnim državnim institucijama nije bilo od prevelike važnosti što se radi o stranci koja direktno veliča ustaški pokret i hvali se svojim osnivačem, ratnim zločincem i vođom kvislinške tvorevine NDH Antom Pavelićem.

List piše da je pre 20-tak dana HOP održao vanrednu skupština u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, na kojoj je prisustvovalo stotinjak članova. Izabrani su novi predstavnici uz zaključak da će HOP zaživeti još snažnije kao državotvorna, nacionalistička stranka s tendencijom da postane vodeća među hrvatskim nacionalnim radikalima.

Politikolozi i predstavnici civilnog društva tvrde da je reč o stranci koja nikada nije smela da bude registrovana.

Predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić smatra da je reč o stranci koju Državno tužilaštvo mora zabraniti zbog javnog propagiranja ustaštva.

"To da takva stranka postoji, samo je po sebi zastrašujuće. U Evropi su takve nacističke stranke zabranjene", izjavio je Pusić za Novi list.

Među osnovnim načelima HOP-a je zalaganje za uspostavljanje hrvatske države na njenom "istorijskom i etničkom prostoru između Mure, Drave, Dunava, Drine i Jadranskog mora".

Osim u Hrvatskoj, HOP deluje u Kanadi i Australiji, stranka je članica Svetske lige za slobodu i demokratiju, a u zvaničnim podacima HIDRA piše i da je glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatskoj i svetu Nezavisna država Hrvatska, skraćeno HOP-NDH, navodi Novi list.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.