Izvor: B92, 25.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ispad Le Pena

Strazbur -- Glavne političke snage Evropskog parlamenta najavljuju da će sprečiti Žan-Marija le Pena da predsedava narednom sednicom parlamenta kao najstariji poslanik.

Poslanici su to najavili posle današnjeg istupanja vođe francuske ekstremne desnice pred tim telom, u kome je minimizirao značaj gasnih komora u kojima su u Drugom svetskom ratu nacisti ubijali Jevreje.

Le Pen je danas ponovio svoje prethodne izjave, zbog kojih je već osuđen na plaćanje kazne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Francuskoj, da je "očigledno" da su gasne komore "detalj" u istoriji Drugog svetskog rata.

Šef grupe konzervativaca, najveće grupe u Evropskom parlamentu, Francuz Žozef Dol, rekao je da podržava predlog socijalista i zelenih da se preduzmu mere kako bi se sprečilo da Le Pen predsedava konstitutivnoj sednici parlamenta koji će biti formiran posle evropskih izbora 7. juna.

"Izjave Le Pena, ponovljene pred Evropskim parlamentom, diskvalifikuju ga da predsedava, čak i za jedan sekund, našom institucijom na početku rada novog saziva", rekao je Dol.

Da bi se to sprovelo biće potrebno da se izmene propisi parlamenta koji sada predviđaju da konstitutivnu sednicu vodi najstariji poslanik, što Le Pen sa svojih 80 godina ima velike šanse da bude u novom sazivu skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.