Izvor: B92, 29.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incident na Zapadnoj obali

Jerusalim -- Izraelski vojnici ubili su jednog i ranili dvojicu naoružanih Palestinaca u sukobu na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su kasno sinoć tri Palestinca otvorila vatru na izralesku bazu kod jevrejskog naselja Mevo Dotan, u blizini grada Dženin, na severu Zapadne obale. Vojnici su uzvratili i pogodili trojicu napadača, od kojih je jedan preminuo na putu za izraelsku bolnicu.

Za sada nije poznato koja palestinska radikalna grupa stoji iza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napada koji se desio u blizini sela Arabeh, uporištu Brigada mučenika al-Aksa.

Gest dobre volje

S druge strane, izraelska vlada odobrila je danas puštanje 400 Palestinaca iz izraelskih zatvora, kao gest podrške, kako je to rekao premijer Arijel Šaron, palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Izrael je u februaru, posle primirja koje su proglasili Abas i Šaron, oslobodio 500 zatvorenika. Šaron je kasnije povukao obećanje da pusti još 400 njih, zbog, kako je rekao, sporosti Palestinaca u razoružavanju ekstremnih grupa.

Oslobađanje zatvorenika je veoma važno pitanje za Palestince, koji oko 8.000 zatvorenika u izraelskim zatvorima vide kao borce za slobodu okupirane Zapadne obale i pojasa Gaze. Na današnjoj sednici vlde, Šaron je rekao da niko od zatvorenika koji treba da budu pušteni nema "krv na svojim rukama", odnosno da nije učestvovao u napadima u kojima su ginuli Izraelci.

Međutim, datum puštanja zatvorenika nije određen. Imena tih 400 zatvorenika biće, prema zakonu koji važi u Izraelu, prvo objavljena na zatvorskom internet sajtu, kako bi mogle da se ulože eventualne primedbe pre donošenja konačne odluke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.