Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi globalni sporazum o klimi?

London, Bali -- Sastavljen prvi predlog dokumenta koji bi 2012. godine trebalo da zameni Kjoto protokol.

Sve zemlje moraju više da učine u borbi protiv klimatskih promena, a bogate zemlje moraju znatno da smanje emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, piše u predlogu izloženom na sastanku o klimatskim promenama koji se održava u Indoneziji.

Postoje neoborivi naučni dokazi, kaže se u nacrtu dokumenta o ponašanju zemalja posle isteka sporazuma iz Kjota, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će razvijene nacije morati do 2020. da smanje emisije štetnih gasova od 25 do 40 odsto ispod nivoa iz 1990, da bi se izbegli najteži klimatski poremećaji.

Nacrt na četiri strane, koji su sastavile Indonezija, Australija i Južna Afrika, služi kao uputstvo za delegate 190 vlada okupljene na sastanku koji se održava od 3. do 14. decembra.

U tekstu predloga stoji da sadašnjim naporima neće moći da se smanje emisije gasova dovoljno da bi se izbegle klimatske promene koje dovode do teških suša, poplava, toplotnih talasa i povećanja nivoa mora.

Ovo je prvi predlog o tome kako početi pregovore o novom globalnom ugovoru o klimatskim promenama koji treba da zameni Protokol iz Kjota koji ističe 2012. godine.

Po Kjoto protokolu 36 razvijenih zemalja se obavezalo da do 2012. smanje emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte za pet posto ispod nivoa 1990. godine.

SAD nisu potpisale Protokol iz Kjota, a zemlje u razvoju predvođene Kinom i Indijom nemaju određene ciljeve da smanje emisije do 2012. godine.

Delegati će u ponedeljak dati svoje komentare na predložen tekst.

Indonezija traži zaštitu tropskih šuma

Indonežanski ministar šumarstva Malam Sambat Kaban je zatražio da se prida veći međunarodni značaj zaštiti tropskih šuma. Zajedno sa drugim državama koje imaju tropske šume, Indonezija već neko vreme traži uvođenje finansijskih nagrada za zaštitu šuma.

Uništenje tropskih šuma je odgovorno za 20 odsto ukupne godišnje emisije ugljen-dioksida u svetu. Smanjenje emisije štetnih gasova mora da bude finansijski isplativije od koristi koju komercijalnim iskorištavanjem tih šuma ostvaruju industrija papira, vlasnici plantaža i uzgajivači stoke - glavni je argument Indonezije.

Smanjenje emisije izazvane uništavanjem šuma i šteta koju šume trpe moraju da budu deo sporazuma koji će stupiti na snagu posle isteka Protokola iz Kjota 2012, kategoričan je indonežanski ministar Kaban.

Neslaganje Kine i Zapada

Zemlje u razvoju na čelu s Kinom su na Konferenciji Ujedinjenih nacija došle u sukob s državama Zapada oko obavezujućih ciljeva za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Kina, za koju neki stručnjaci veruju da je već pretekla SAD kao najveći svetski emiter CO2 i drugih štetnih gasova, dovela je u pitanje pravednost obaveznog smanjenja emisije, budući da kineska emisija ugljen-dioksida po stanovniku odgovara jednoj šestini američke.

Pored toga, kineska delegacija ističe da Zapad već stotinama godina oslobađa u atmosferu štetne gasove, dok Kina to radi tek nekoliko decenija.

"Kina je u procesu industrijalizacije i neophodan joj je privredni rast da bi ispunila osnovne potrebe ljudi i smanjila siromaštvo", izjavio je stručnjak za klimu kineske vlade Su Vej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.