Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bombaški napadi u Iranu

Teheran -- Nekoliko osoba zadobilo je lakše povrede u tri bombaška napada, u noći između ponedeljka i utorka u istočnom delu Irana.

U Iranu je inače u toku predsednička kampanja. Kako je javila agencija Irna, koja, međutim, ne navodi tačne podatke o povređenima, poslednji napad izveden je eksplozivnom napravom male jačine i dogodio se rano jutros. Jedna od bombi bila je podmetnuta ispred izbornog mesta glavnog kandidata reformatorske struje Mustafe Moina, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je iz tog štaba.

U tom štabu smatraju da je atentat usledio nakon brojnih pretnji sunitima koji podržavaju Moina, u zemlji gde ogromnu većinu stanovništa čine šiiti, dok sunitska zajednica ima jako uporište na pakistanskoj granici.

Portparol ministra pravde Džamal Karimi Rad izjavio je da je policija privela šest osoba u Ahvazu i jednu u Teheranu za koje se sumnja da su umešane u bombaške napade u kojima je u nedelju poginulo najmanje deset ljudi.

Suprotno dosadašnjim zvaničnim izjavama, predsednik Muhamed Hatami izjavio je novinarima da za sada nema dokaza da je neka strana zemlja umesana u atentate.

U četiri atentata u Ahvazu, kojih u Iranu nije godinama bilo, poginulo je najmanje osam osoba, dok ih je 90 ranjeno. Nešto kasnije u bombaškom napadu u Teheranu stradalo je dvoje ljudi.

Vlasti su optužile Narodne mudžahedine, naoružanu islamsko-markističku organizaciju osnovanu u Iraku, ali i bivše pripadnike partije BAAS Sadama Huseina, koja je imala krajnje neprijateljske stavove prema Iranu.

Secesionističke arapske grupe takođe se dovode u vezu sa nedeljnim atentatima. Iranske vlasti optužuju Amerikance da podržavaju bombaše koji ilegalno ulaze iz Iraka. Režim u Iranu smatra da "neprijatelj" pokušava da destabiluzuje zemlju i koristi sva sredstva kako bi ubedio birače da ne učestvuju na predsedničkim izborima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.