Nove žrtve u Pojasu Gaze

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove žrtve u Pojasu Gaze

Nastavljaju se napadi na Pojas Gaze. U današnjem napadu poginulo 14 osoba, među kojima je šestoro dece. Netanijahu upozorio Palestince da se sklone od militanata.

U vazdušnim napadima Izraela na Hamas poginulo je najmanje 14 osoba u Gazi, uključujući šestoro dece, javlja AFP. U današnjem napadu ubijen je i najviši finansijski zvaničnik Hamasa Muhamed el Gul, prenosi Tanjug.

Muhamed el Gul imao je važnu ulogu u transferu fondova za izgradnju "terorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << infrastrukture u Gazi, kao što su tuneli i bio je ključna meta", rekao je izraelski vojni portparol major Arije Šalikar.

U udaru je ciljano vozilo u kome se Gul nalazio, saopštila je armija, a palestinski lekari u Gazi su potvrdili njegovu pogibiju.

Pogođen je i dvospratni šoping centar u tom gradu sa desetinama radnji.

U četvrtak je izraelska vojska ubila u vazdušnom udaru na jug Gaze trojicu visokih komandira vojnog krila Hamasa, Brigada Izadin el Kasam, nakon što je prethodno pokušala da ubije vođu tog krila Muhameda Deifa. U pokušaju ubistva Deifa, sravnjena je sa zemljom zgrada od šest spratova i ubijena njegova supruga i dvoje dece.

Na udaru izraelske vojske danas se našao i grad Rafa, na jugu Gaze, gde je srušena jedna poslovna zgrada od sedam spratova u kojoj je bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa, naveo je AP.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je stanovnike Pojasa Gaze da napuste svako mesto na kome operišu palestinski militanti zbog mogućih napada.

"Upozoravam stanovnike Gaze da napuste momentalano svako mesto odakle Hamas izvodi terorističku aktivnost. Svako od tih mesta je meta za nas", rekao je Netanijahu u govoru emitovanom preko televizije.

Netanijahu je ponovio da će se operacija "Zaštitna ivica" nastaviti dok se ne postignu ciljevi, čak i ako mora da se nastavi posle početka nove školske godine 1. septembra.

"Hamas je platio i nastaviće da plaća visoku cenu za svoje akcije" istakao je izraelski premijer na početku sednice vlade.

Netanijahu je najavio pomoć jugu zemlje, koji je na najžešćem udaru raketa iz Gaze.

Označio je Hamas brutalnom terorističkom organizacijom, uporedivši je sa Islamskom državom koja je, kako navode izraelski mediji, stvorila haos u Siriji i Iraku.

Na pojačanje izraelskih udara Netanijahu je upozorio još u četvrtak nakon pogibije četvorogodišnjeg izraelskog dečaka od eksplozije granate u jednom kibucu na jugu. Dečak je jutros sahranjen. 

Izraelska vojska upozorila je stanare da odu uoči jučerašnjeg napada na zgradu u kojoj je bio komandni centar Hamasa. U prvim izveštajima je navedno da je ranjeno 22 ljudi, uključujući 11 dece.

Ciljanje velikih zgrada smatra se eskalacijom u sukobu koji je zapčeo 8. jula, a nastavljen je u utorak prošle nedelje, posle gotovo deset dana prekida vatre. 

Više od 2.100 Palestinaca poginulo je od 8. jula kada je izraelska vojska pokrenula operaciju na pojas Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa.

Nakon 48 dana sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas sa izraelske strane ima 68 žrtava, 64 vojnika i četiri civila.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hamas i Izrael potvrdili mir u Gazi

Izvor: B92, 26.Avg.2014

Neimenovani zvaničnik egipatske vlade rekao je da su Izrael i Palestina prihvatili predlog te zemlje o prekidu vatre, koji je ona nudila...Dogovor je tada izraelska strana odbila, a na osnovu njega Izrael će olakšati blokadu pojasa Gaze uvedenu 2007. godine, ali je neće potpuno ukinuti...Izrael je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.