Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove reakcije na izjavu pape

Brisel, Dubai -- Nakon uznemirenja i protesta koje su izazvale citati koje je pročitao papa o islamu i njegovog izvinjenja, reaguje i EU.

Evropska komisija saopštila je da nedavne komentare pape Benedikta o islamu ne treba vaditi iz konteksta i da bes koji su izazvali ne sme da ugrozi slobodu izražavanja.

"Komisija smatra da svako reagovanje mora biti zasnovano na onome što je zaista rečeno, a ne na citatima izvađenim iz konteksta i još manje na citatima namerno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvađenim iz konteksta", rekao je portparol Evropske komisije Johanes Lajtenberger.

Portparol Komisije je istakao da su neprihvatljive reakcije koje su nesrazmerne i ravne odbacivanju slobode govora. "Sloboda govora je kamen temeljac poretka EU", rekao je on.

Papin govor, koji je održao 12. septembra na nemačkom univerzitetu u Regensburgu, u kojem je pročitao jedan citat iz srednjovekovnog vizantijskog spisa o islamu i mržnji, izazvao je oštre proteste širom muslimanskog sveta.

Tekst celog predavanja pape Benedikta XVI u Regensburgu, u zvaničnom prevodu Beogradske nadbiskupije možete pročitati u rubrici Mišljenja.

Ekstremisti nastavljaju

Benedikt 16 je juče ponovo rekao da duboko žali što je njegov govor uvredio muslimane, ali to nije zadovoljilo neke ekstremne, ali malo poznate i neuticajne islamističke grupe, koje i dalje zahtevaju "jasno" izvinjenje.

Iranska grupa, koja je sebe povezala s Al Kaidom saopštila je tim povodom da će nastaviti sveti muslimanski rat do propasti Zapada.

"Očekujte poraz. Govorimo nevernicima i tiranima, očekujte udarce. Nastavljamo džihad. Prestaćemo kada se zastava jedinstvenosti zavijori svuda po svetu", navodi se u saopštenju te organizacije, objavljenom u Dubaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.