Izvor: B92, 09.Apr.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužbe protiv biskupa

Berlin -- Augzburgški biskup Valter Miksa našao se ponovo na udaru optužbi bivših štićenika jednog dečjeg doma koji tvrde da ih je biskup tukao, što on uporno negira.

"Mene je gospodin Miksa dva puta tukao štapom... Morala sam da skinem pantalone, savijem se preko kade i onda sam dobila pet do sedam udaraca po zadnjici", izjavila je jedna 41-godišnja žena, koja je od 1975. do 1985 bila u domu Šrobenhausen i koja je, kako navodi nemačka štampa, spremna da se o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pred sudom zakune.

Ona je ispričala da je „dva dana posle toga bilo nemoguće normalno sedeti, zbog bolova".

Ta žena je ispričala da je Miksa, tada sveštenik, dolazio redovno u dom, gde je decu često tukao.

Biskup, međutim, i dalje smirenog izraza lica, tvrdi da je nevin i da nikada nije ni u jednoj formi primenjivao telesno nasilje protiv dece i omladine.

Kancelarka Angela Merkel nedavno je zahtevala punu istinu o navodima o seksualnom i fizičkom zlostavljanju dece u institucijama pod kontrolom crkve.

„Postoji samo jedna mogućnost da nemačko društvo izađe s tim na kraj - a to su istina i jasnoća o svemu što se dogodilo", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka, pri tom, nije imala samo crkvu na umu, već i druge segmente društva, navode mediji.

Mekelova je posebno podržala planirani susret u vladi u Berlinu, 23. aprila, na kome će se raspravljati o seksualnoj zloupotrebi dece.

Direktori škola, učitelji, predstavnici internata, različitih crkava, roditelji, predstavnici pokrajina i opština okupiće se u Berlinu kako bi rešavali jedan od najozbiljnijih problema društva - pitanje seksualnog i fizičkog zlostavljanja dece i šta učiniti da bi se novi slučajevi sprečili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.