Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove borbe u Somaliji

Mogadiš -- Više od 40 ljudi je poginulo, a 50 je ranjeno u protekla 24 sata u žestokim borbama u Somaliji.

Borbe se vode između islamističkih pobunjenika i etiopskih vojnika koji se bore na strani snaga somalijske vlade. Etiopske trupe su rano jutros ubile osam civila u južnom delu Mogadiša, kada su ispalile rakete na jednu pijacu, izjavio je agenciji AP jedan od očevidaca i dodao da su još dva civila poginula kada su vojnici počeli da pucaju snajperima na njih.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ukupno 34 tela nađena su u severnim i južnim delovima grada, gde su se juče vodile žestoke borbe, rekli su očevici.

Sukob se rasplamsao kada su etiopski vojnici pokušali da dođu do tela jednog od vojnika koji je poginuo u okršajima u južnom delu glavnog grada Somalije.

Juče su stotine demonstranata, najviše žena i dece, vukle ulicama grada telo jednog poginulog etiopskog vojnika, uzvikujući parole protiv etiopskih vojske.

Taj vojnik je jedan od tri vojnika, dva Etiopljana i jednog Somalijca, ubijenih u žzestokim sukobima koji su izbili kada je više stotina etiopskih vojnika krenulo iz dve obližnje vojne baze u patrolu u severnoistočnom delu grada.

U jžnom i severnom delu grada može se čuti sporadična pucnjava i videti somalijski vojnici kako patroliraju.

Više hiljada Somalijaca je poginulo ove godine u borbama između islamističkih pobunjenika i etiopskih vojnika, koji se bore na strani somalijske vlade, formirane uz podršku Ujedinjenih nacija.

Etiopske vojne snage su u decembru proterale islamističku grupu Savet islamskih sudova, koja je kontrolisala Mogadiš i veliki deo južne Somalije tokom šest meseci.

Somalija, siromašna zemlja na "rogu" Afrike, nema funkcionalnu vladu id 1991. godine, kada su lokalni "gospodari rata" svrgnuli s vlasti diktatora Mohameda Siada Barea, okrenuvši se zatim jedni protiv drugih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.