Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova žrtva ptičijeg gripa na Baliju

Džakarta -- Ministarstvo zdravlja Indonezije potvrdilo je danas da je jedna žena sa Balija umrla od ptičijeg gripa.

To je druga žrtva virusa na tom ostrvu. Broj žrtava virusa H5N1 u Indoneziji popeo se sada na 84. Portparol ministarstva Džoko Sujono rekao je da je 28-godišnja žena radila za trgovca živinom i da je umrla u utorak, pošto je provela četiri dana u bolnici.

"Testovi u dve lokalne laboratorije bili su pozitivni na bolest koju izaziva soj H5N1", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Sujono, ali nije kazao da li će uzorci biti poslati u laboratoriju pod kontrolom Svetske zdravstvene organizacije.

Žena je pre hospitalizacije patila od visoke temperature i problema sa disanjem.

Pre nedelju dana je još jedna žena umrla na Baliju od ptičijeg gripa.

Prema podacima SZO, u svetu su od ptičijeg gripa do sada umrle 194 osobe, od čega većina u Indoneziji, od kada je grip 2003. zarazio azijske patke i živinu.

Virus se teško prenosi na ljude, ali stručnjaci strahuju da bi mogao da mutira u oblik koji se lako prenosi među ljudima, što bi moglo da izazove pandemiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.