Nova zabava kineskih skorojevića: kursevi bontona

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova zabava kineskih skorojevića: kursevi bontona

12.01.2015. -

Kineske vlasti odavno pokušavaju da nauče svoje građane civilizovanom ponašanju u zemlji i van njenih granica. Za one koji se ne zadovoljavaju primitivnom azbukom svakodnevne kulture organizuju se specijalni kursevi bontona. Najveća potražnja za njima vlada među bogatim Kinezima.

Jedna od glavnih vaspitnih kampanja je započeta uoči Olimpijade-2008. Tada su obične Kineze odvikavali od pljuvanja po ulicama. Ova navika nije uslovljena samo lošim manirima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << već i suvim vazduhom na severu Kine. Za strance je ona bila kulturno neprihvatljiva, kao i pokušaji Kineza da prođu preko reda. Uoči EKSPO-2010 u Šangaju su lokalnim stanovnicima objasnili da je nepristojno nositi pidžamu napolju. Posle niza neprijatnih incidenata s ispadima kineskih turista u inostranstvu (poput natpisa koji je kineski pubertetlija ostavio na egipatskoj piramidi) vlasti su se prihvatile objašnjavanja pristojnog ponašanja u inostranstvu.

Blic-obuka lepim manirima je preduzeta uoči nedavnog samita zemalja Pacifičkog obruča kojima je Peking bio domaćin. Prestoničke vlasti su molile putnike u javnom prevozu da se uzdrže od uobičajene prakse guranja prilikom ulaska u autobuse i metro. Najkulturnijim putnicima su čak obećane nagrade u vidu 70 juana za mesečnu markicu.

Ali onima koji se ne voze javnim prevozom i ne nose pidžamu, već odeću vodećih evropskih dizajnera potrebno je nešto više od azbuke kulturnog ponašanja. Za njih u Kini rade čistave škole bontona. „Ranije su kineski bogataši kupovali robu luksuzne kategorije kako bi istakli svoj status. Sad se žiža promenila i to je postalo sticanje znanja kao načina za izdvajanje iz gomile,“ – istakao je u intervjuu za CNN Džejms Hebert, upravnik britanske kompanije Seatton, koji predaje bonton i kulturno ponašanje . (James Hebbert).

Kursevi koje britanska kompanija nudi kineskim skorojevićima dele se na nekoliko kategorija. Dok jedni klijenti treba da znaju da se pristojno ponašaju za stolom, drugima su potrebni časovi dres-koda, na kojima im britanski poznavaoci bontona govore o tome kako se pravilno vezuje kravata i na koje manifestacije treba ići u odelima. Kineskim biznismenima koji često putuju u inostranstvo su na usluzi – časovi poslovnog bontona. Polaznicima se na kursevima predaje kako treba da se rukuju, da ostvaruju vizuelni kontakt i koje su tananosti pregovaranja. Na pojedinačan zahtev svakog klijenta mogu mu se držati predavanja o pravilima ponašanja i dres-koda na svetovnim manifestacijama kao što su konjske trke, regate ili takmičenja u kriketu.

Pošto sve veći broj imućnih Kineza šalje decu na školovanje u inostranstvo, mnoge zapadne škole bontona stavljaju akcenat na omladinu. Za decu bogatih Kineza je, između ostalog, specijalizovana i londonska škola Debretts. Ona pomaže kineskim studentima da se prijatno osećaju na zapadnim fakultetima. Škola je ove godine otvorila odeljenja u Hongkongu i Šangaju, gde mlade Kineze uče prefinjenim manirima za stolom i ponašnju za vreme razgovora. Cena kurseva varira od $735 do 850.

Kina već sad zauzima drugo mesto na svetu po broju milijardera i milionera. Po podacima Boston Consulting Group prošle godine je u zemlji bilo 2,4 miliona porodica s prihodima od preko milion dolara. I njihov broj će samo rasti: po prognozi Knight Frank, u Kini će do 2023. godine biti preko 14 hiljada super-bogataša – ljudi s prihodom od preko $30 miliona. Nije čudo što visoka cena različitih kurseva koji pomažu ljudima da se „drže na nivou“ zbunjuje samo malobrojne.

Natalija Portjakova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Fotolia/Creativa    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.