Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ruska nuklearna isporuka Iranu

Teheran -- Četvrta ruska isporuka nuklearnog goriva, namenjena nuklearnoj centrali Bušer, stigla je danas u Iran.

Kako prenosi iranska novinska agencija IRNA, u izveštaju piše da je 11 tona goriva stiglo u nuklearnu centralu Bušer, samo dva dana pošto je Iran dobio treću isporuku nuklearnog goriva iz Rusije. Rusija bi, navodno, trebalo da isporuči ukupno 85 tona nuklearnog goriva iranskoj centrali. Preostalih oko 40 tona trebalo bi da stigne u Bušer tokom sledećih meseci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u četiri odvojene isporuke, piše u izveštaju.

Iran je u decembru dobio prve dve isporuke nuklearnog goriva iz Rusije, posle višemesečnog spora dve zemlje. zbog navodnog kašnjenja novčanih sredstava za izgradnju reaktora.

Iran je rekao da će Bušer, prva iranska nuklearna centrala, početi sa radom u leto 2008. godine i da će, najpre, proizvoditi polovinu od svojih ukupnih kapaciteta električne energije, koji iznose 1.000 megavata.

Teheran je prvu rusku isporuku proglasio pobedom, rekavši da to dokazuje da je njegov mirovni program miroljubiv i nije pokriće za proizvodnju nuklearnog oružja, kao što su tvrdile SAD.

Amerika i Rusija su rekle da isporuke nuklearnog goriva znače da nema potrebe da Iran nastavi sa svojim programom obogaćivanja uranijuma, što je proces kojim može biti obezbeđeno gorivo za nuklearni reaktor, ali i fisioni materijal za atomsku bombu.

Iran se složio sa Rusijom da vrati potrošeno gorivo, čime bi pružio sigurnost da neće ekstrahovati plutonijum, kako bi napravio bombu.

Iran je insistirao da nastavi sa obogaćivanjem uranijuma, jer mu je on potreban da bi obezbedio gorivo za reaktor meke vode, snage 300 megavati, koji će izgraditi u jugozapadnom gradu Darhovinu.

Iranski zvaničnici su rekli da planiraju da u sledećih nekoliko decenija proizvedu 20.000 megavati električne energije, uz pomoć nuklearne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.