Nova provokacija Španije pojačava tenzije oko Gibraltara

Izvor: RTS, 18.Feb.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova provokacija Španije pojačava tenzije oko Gibraltara

Posada španskog ratnog broda naredila je komercijalnim brodovima da napuste britanske vode oko Gibraltara, ali mu se britanska mornarica suprotstavila, nakon čega je otplovio, saopštila je vlada Gibraltara.
Španski brod je pokušao da brodovima naredi da napuste svoja sidrišta na istočnoj strani Gibraltara, ali brodovi su ostali na poziciji, saopštile su vlasti te britanske teritorije na Pirinejskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poluostrvu.

Kako prenosi Rojters, nakon što je reagovala britanska mornarica raspoređivanjem svojih brodova, španski ratni brod je polako otplovio duž obale, sa nepokrivenim oružjem i posadom.
U teritorijalnim vodama oko Gibraltara, na jugu Španije, često dolazi do napetosti između španskih i britanskih brodova.
Britanska enklava Gibraltar dugo je predmet sporenja o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahteva da mu se vrati ta teritorija, koju je Britanija osvojila 1713. godine. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Španija se ponaša detinjasto"

Izvor: B92, 18.Feb.2019

Gibraltar je optužio Španiju za "detinjasto ponašanje" nakon što je španski vojni brod naredio trgovačkim brodovima da napuste vode pod britanskom kontrolom...U audio snimku jučerašnjeg incidenta, do kog je došao list Džibraltar kronikl (Gibraltar Chronicle), čuje se posada španskog ratnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.