Nova potraga za avionom

Izvor: Blic, Tanjug, 06.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova potraga za avionom

Materijal koji je brazilska mornarica u četvrtak izvukla iz mora nisu os­taci „Er Fran­­sovog" aviona „erbas A330-200" koji se sa 228 putnika pao u ponedeljak u Atlantski okean, već obično đubre.

Nađeni delovi (slika levo) uopšte nisu pripadali avionu „Er Fransa"

„Francuske vlasti već danima tvrde da moramo da budemo izuzetno oprezni oko takvih vesti. Naši avioni i vojni brodovi do sada nisu ništa pronašli", rekao je Dominik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Busero, francuski ministar saobraćaja. Francuzi su u potragu za avionom poslali i nuklearnu podmornicu.

Brazilski tim koji je učestvovao u potrazi za ostacima „Er Fransovog" aviona tvrdio je da je siguran da pronađeni materijal pripada toj letelici. Razlog je bilo to što su otkrivene transportne palete plutale u južnom Atlantiku u zoni u kojoj je verovatno pao avion koji je leteo na liniji Rio de Žaneiro - Pariz. Tragediju leta 447 izazvao je, prema analizama stručnjaka, kvar na kompjuterskom sistemu prilikom prolaska kroz oluju četiri sata nakon poletanja.

Kompanija za proizvodnju aviona „Erbas" izdala je u četvrtak upozorenje avio-kompanijama da njihovi piloti treba da poštuju procedure. Upozorenje je usledilo nakon špekulacija da je pilot „Er Fransovog" aviona ušao u olujno područje prevelikom brzinom, nakon čega je došlo do kvara. Misterija u vezi sa tragedijom ove letelice pojačana je i nakon vesti koju je preneo „El mundo" da je pilot avio-kompanije „Er Komet" na transatlantskom letu video bljesak na nebu u zoni u kojoj je nestao avion „Er Fransa".

Slovenca spasila povreda kolena

Andreju Aplincu, slovenačkom mornaru iz Radlja na Dravi, život je spaslo povređeno koleno zbog kojeg se u Riju nije ukrcao na kobni let za Pariz. Na aerodromu u Riju, Aplinc nije uspeo da dobije mesto u proširenom delu aviona, koje je tražio zbog povređene noge, pa je promenio kartu za drugi let. „Želeo bih da se radujem, ali mi je teško zbog prijatelja Hrvata koji je otputovao avionom. Ne znam čemu treba da zahvalim što sam promenio let... Šoferu brodske kompanije, koji je žurio na fudbalsku utakmicu i na aerodrom u Riju nas dovezao mnogo ranije, povređenoj nozi ili tome što sam dan pred let na telu tetovirao Indijanca 'čuvara snova’, koji tera zle duhove", rekao je Aplinc koji ima dve ćerke i suprugu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.