Nova optužnica protiv Asanža

Izvor: RTS, 23.Maj.2019, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova optužnica protiv Asanža

Američko Ministarstvo pravde podiglo je novu optužnicu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog dobijanja i objavljivanja poverljivih informacija.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Asanž je optužen po 18 tačaka, prenosi AP.

Nove optužbe dosta su ozbiljnije od onih koje je Ministarstvo pravde nagovestilo prošlog meseca, kada je Asanž optuživan da je sa bivšim analitičarem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojne obaveštajne službe Čelsi Mening kovao zaveru da razbiju kompjutersku šifru Ministarstva odbrane.
Sada se Asanž optužuje da je sa Mening kovao zaveru da dobije i obelodani poverljiva dokumenta koja se odnose na nacionalnu bezbednost, uključujući depeše Stejt departmenta koje su se odnosile na ratne operacije u Iraku i Avganistanu.
Asanž je u pritvoru u Londonu, a Sjedinjene Američke Države su od Velike Britanije tražile njegovo izručenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž optužen za špijunažu

Izvor: SEEcult.org, 24.Maj.2019, 00:47

Američke vlasti optužile su osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za špijunažu zbog objavljivanja tajnih vojnih i diplomatskih podataka, što je u prvim reakcijama njegovih saradnika ocenjeno kao kraj medijskih sloboda u SAD. Prvobitna optužnica protiv Asanža, koja se odnosila na saradnju sa Čelzi...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.