Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kineska godina

Peking -- Počeka proslava najveselijeg kineskog praznika - Lunarne nove godine, koja je ovog puta godina Svinje, a trajaće do 6. februara 2008.

Za većinu Kineza, godina Svinje je sinonim za bogatstvo i sreću. Međutim, neki kineski astrolozi upozoravaju da je Svinja prikazana kao simbol vatre iznad vode i da može da se protumači i kao "simbol konflikta".

"Ova godina bi mogla da bude manje mirna i sa više međunarodnih nemira i pobuna", izjavio je Rejmond Lo, majstor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineske prakse Feng šui.

Lunarni kalendar ima 12 godina i svaku godinu predstavlja jedna životinja. Svinja je poslednja u tom ciklusu.

Prema legendi, prorok Buda je zamolio sve životinje da se sastanu za doček Lunarne nove godine. Na taj doček su došli pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas i svinja. Pošto je došlo samo 12 životinja, on je svakoj životinji dao po jednu godinu.

Buda je, prema tom predanju, rekao da će svako ko je rođen u određenoj godini, imati neke karakteristike životinje čija je godina. Za osobe rođene u znaku Svinje se kaže da imaju mnogo prijatelja, da su vredni i da vole luksuzne stvari.

Slavne ličnosti rođene u godini Svinje su - Ernest Hemingvej, Hilari Klinton, Alfred Hičkok, Arnold Švarcenerger, Volfgang Amadeus Mocart i Hemfri Bogart.

Lunarna Nova godina ili Prolećni festival slavi se dve nedelje i prema ustaljenoj hiljadugodišnjoj praksi ima svoje strogo propisane rituale, kojih se Kinezi i danas pridržavaju.

Uoči praznika u kući se pravi veliko čišćenje, na vrata i zidove se kače pesme o sreći i razne poruke koje ispisuju domačini, posećuje se rodbina i nosi se crvena odeća, koja važi kao boja sreće.

Za vreme praznika se prave novčanici od crvenog papira - hong bao - koji se pune novcem. Takve novčanike roditelji i stariji rođaci dele deci, a dele se i zaposlenim u preduzećima, kao 13. plata.

Uoči Lunarne nove godine okuplja se porodica, a stotine miliona Kineza i ove godine je stiglo u svoja rodna mesta, što stvara neviđenu guzvu na svim prevoznim sredstvima. Na zajedničkoj trpezi obavezna su i jela od ribe, koja donosi srecu, od svinjetine, u čast nove godine, i što duži rezanci, jer kako veruju Kinezi, njihova dužina simbolise dug i srećan život.

Početak Lunarne nove godine obeležava se vatrometom i ispaljivanjem raketa što je zvanično zabranjeno, zbog učestalih nesreća, ali tu zabranu malo ko poštuje.

Lunarna Nova godina se proslavlja i u mnogim zemljama Dalekog istoka i u svakoj ima svoje specifičnosti.

Peking: Više od stotinu povređenih

Najmanje 125 osoba je povređeno sinoć u Pekingu tokom proslave Lunarne nove godine, koja je ovog puta Godina svinje, prenela je kineska agencija Sinhua.

Policija je navela da su povrede najviše od petardi lošeg kvaliteta, koje su se ove godine prodavale u kineskoj prestonici.

Sinhua je prenela da su tri osobe teže povređene i dodala da su 44 osobe primljene u bolnicu zbog povreda oka.

U Pekingu je tokom noći prijavljeno 114 slučajeva požara, ali u tim nesrećama nije bilo povređenih.

Prema gradskim propisima, za vreme praznika je dozvoljeno bacati petarde samo u pojedinim delovima grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.