Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova epidemija ebole u Ugandi

Njujork -- Ujedinjene nacije potvrdile su danas izbijanje nove epidemije smrtonosnog virusa "ebola" u Ugandi.

Do sada je "ebola" u toj zemlji odnela 16 života. Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije obavestili su čelnike UN u Njujorku da je u Ugandi u poslednje tri dana virosom "ebola" zaraženo ukupno više od 50 osoba, uključujući troje zdravstvenih radnika. Novu epidemiju "ebole" potvrdile su i posebne laboratorije UN za kontrolu i suzbijanje zaraznih bolesti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema prvim dostupnim izveštajima, koji su tokom dana pristizali u sedište UN na njujorškom Isti River, epidemija "ebole" počela je, kako se čini, još u septembru.

Ovaj smrtonosni virus prenosi se direktnim kontaktom sa krvlju, sekretom, organizma ili telesnim tečnostima zaraženih osoba ili, pak, životinja poput majnuna ili antilopa.

Period inkubacije iznosi oko tri sedmice, a viroza se manifestuje groznicom, glavoboljom, povraćanjem, osipima, otkazivanjem jetre i bubrega, te u težim slučajevima, unutrašnjim i spoljašnjim krvarenjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.