Nova bošnjačka iluzija

Izvor: Politika, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova bošnjačka iluzija

Posle presude suda u Hagu da Srbija nije agresor i počinilac genocida u BiH, bošnjački političari su svom narodu ponudili novu iluziju – ukidanje Dejtonskog sporazuma, kaže Mladen Ivanić

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 13. marta – Jučerašnji zaključak da se Srebrenica izdvoji iz Republike Srpske i njenog ustavnog uređenja nastavak je kampanje koju su Bošnjaci iz ove opštine i nevladine organizacije iz Sarajeva počeli pre ravno šest godina. Novo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je jedino to da su sada ovaj zahtev podržali predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, lider Stranke za BiH i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, prvi čovek Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, kao i član ove partije hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Mladen Ivanić za naš list kaže da je prvi predlog da Srebrenica postane distrikt obelodanjen krajem marta 2001. godine, kada je on bio predsednik Vlade Republike Srpske. Posle sastanka sa Bošnjacima iz ove opštine, tadašnji ministar za socijalnu politiku, raseljena lica i izbeglice Federacije BiH Safet Halilović je rekao da "Srebrenici treba dati status distrikta ili joj omogućiti specijalni status".

Početkom marta 1992. godine odbornici Skupštine opštine Srebrenica usvojili su odluku o njenom posebnom statusu u ekonomskom pogledu, obezbeđivanju dodatnih sredstava za njen razvoj, obnovu, zapošljavanje i povratak. Za ovu odluku glasali su odbornici bošnjačke nacionalnost i predsednik Skupštine opštine Desnica Radivojević. On je, inače, najpre bio član Srpske demokratske stranke, zatim Srpskog narodnog saveza iz kojeg je prešao u Stranku demokratske akcije u čijem je predsedništvu. Vlada Republike Srpske je, kaže Ivanić, odbacila ovu odluku. Identične predloge nevladinih organizacija iz Federacije BiH republički organi nisu ni razmatrali.

"Stara iluzija – da je Srbija agresor na BiH i počinilac genocida nad Bošnjacima, a time i krivac za sve što se od početka rata do danas ovde dešava – nestala je sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Zbog toga su vodeći bošnjački političari svom narodu ponudili novu iluziju: zaključak da Srebrenica postane distrikt, a to je zahtev da se ukine Republika Srpska i poništi Dejtonski sporazum", naglasio je Mladen Ivanić. "Činjenica da u Srebrenici juče nije bio nijedan ambasador zapadnih zemalja u BiH jasno govori da vodeće svetske sile ne stoje iza ovog projekta."

O jučerašnjem sastanku u Srebrenici i zaključku da se ova opština izdvoji iz Republike Srpske, politički analitičar iz Banjaluke Ostoja Barašin za "Politiku" kaže: "Bošnjacima i njihovim političarima godinama je kohezioni faktor bio 'spoljni neprijatelj' – Srbija, a u nekim fazama i međunarodna zajednica. Kada je presuđeno da 'spoljnjeg neprijatelja' nije bilo, bošnjačkim liderima je – da bi se održali na okupu i vlasti, uprkos razlikama između Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžije – neophodan 'unutrašnji neprijatelj', a to su srpski narod u BiH i Republika Srpska. Oni, nažalost, ne vode računa o tome da put posut 'neprijateljima svih boja' ne vodi u budućnost nego u nove sukobe."

Boro Marić

[objavljeno: 14.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.