Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova bezbednosna pravila

Vašington -- Putnici na letovima u SAD u avione će uskoro moći ponovo da unose sitna oruđa poput makaza, ali će se pojačati kontrola. Nove mere u EU.

Putnici će ponovo moći da nose makaze, šrafcigere, igle za štrikanje, grickalice za nokte, oružja-igračke od plastike i do četiri kutije šibica. Zauzvrat, američka uprava za bezbednost na aerodromima najavila je pooštravanje mera kontrole, uz nasumične i nepredvidive preglede.

Cilj je da se službenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na aerodromima više usredsrede na otkrivanje eksploziva, nego na potragu za malim, oštrim predmetima koji ne predstavljaju veliki rizik.

Šef uprave za bezbednost transporta SAD Kip Hauli izjavio je da će promene važiti od 22. decembra. Unošenje oštrih predmeta u avione strogo je zabranjeno posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001.

Novi plan predviđa da veći postotak putnika bude podvrgnut sekundarnoj kontroli i pretraživanju, koje će ukiljučiti i opipavanje ruku i nogu, a ne samo torza putnika, kao do sada. Na aerodromima će biti angažovano više policijskih pasa, a putnici će morati da računaju i sa različitim proizvoljnim kontrolama, kako potencijalni teroristi ne bi mogli sa sigurnošću da znaju kakva ih bezbednosna provera očekuje.

Tako će, na primer, putnicima moći da bude naloženo da skinu obuću, pojedinci će biti podvrgnuti dvostrukoj kontroli ličnih isprava, a službenici će imati diskreciono pravo da ponovo pretraže lični prtljag putnika. "Uključivanjem nepredvidivosti u naše procedure, i eliminacijom predmeta koji su manja pretnja, moći ćemo bolje da se usredsredimo na napore da zaustavimo pojedince koji žele da nam naude", rekao je Hauli.

Prema novom pravilniku, putnici će ubuduće sa sobom u avion moći da unesu makaze sa sečivom manjim od 10 centimetara, i alatke dužine manje od 18 centimetara, poput šrafcigera, francuskih ključeva ili klješta. Ipak, noževi i sekači, pa i najmanji, ostaće na spisku zabranjenih predmeta, kao i upaljači, alatke duže od 18 centimetara, čekići, pile.....

Plan uprave za bezbednost transporta dobio je zeleno svetlo Bele kuće, ali su pojedini kongresmeni i predstavnici letačkog osoblja upozorili da on potkopava bezbednost avio-saobraćaja.

Vazduhoplovne kompanije, međutim, u načelu su pozdržale Haulijev plan, a to je učinio i vodeći američki sindikat pilota, Udruženje vazduhoplovnih pilota.

Bob Heselbajn, predsedavajući odbora za bezbednost tog sindikata, preneo je mišljenje pilota da je daleko važnije obratiti pažnju na namere putnika, nego na ono što nosi sa sobom. "Švajcarski nožić u novčaniku redovnog putnika kojeg poznajemo je oruđe. Hemijska olovka u rukama teroriste predstavlja oružje", rekao je Heselbajn.

U EU čuvanje telefonskih podataka

Evropska unija usvojila je plan prema kojem će telekomunikacione kompanije u zemljama-članicama arhivirati podatke o telefonskim razgovorima i ostalim vidovima komunikacije korisnika mobilnih telefona i Interneta tokom najmanje šest meseci do dve godine.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde EU postigli su u Briselu dogovor, čiji je cilj da se olakšaju istrage o terorizmu i drugim vidovima kriminala. "Ovo je bitno sredstvo za jačanje zakona i borbu protiv kriminala", kazao je britanski ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark, koji je predsedavao dvodnevnim sastankom.

Prema njegovim rečima, terorističke grupe i trgovci ljudima i drogom biće efikasnije praćeni zahvaljujući novim pravilima. Klark se nada da će Evropski parlament prihvatiti ova pravila do kraja godine, što bi značilo da bi mogla da stupe na snagu 2006.

Usvajanju plana su se jedino usprotivile Poljska, Irska, Slovačka i Slovenija, što nije bilo dovoljno da on ne bude usvojen.

Ovaj plan je, inače, bio među 12 prioritetnih mera koje je EU odlučila da sprovede posle samobilačkih terorističkih napada u Londonu u julu, kada je poginulo 56 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.