Nova avio-katastrofa, dečak čudom preživeo

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova avio-katastrofa, dečak čudom preživeo

SANA - Putnički avion Jemenije, nacionalne avio-kompanije Jemena, srušio se juče rano ujutru u Indijski okean, posle bezuspešnih pokušaja da se prizemlji na aerodromu na Komorima. Strahuje se da je većina od 153 putnika i članova posade, koliko ih je bilo u avionu, poginula, mada su spasioci, sticajem neverovatnih okolnosti, uspeli da iz pobesnelog okeana izvuku živog i zdravog petogodišnjeg dečaka.

U „erbasu A310“, koji je saobraćao između Sane, glavnog grada Jemena, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Moronija, glavnog grada Komora, bilo je 142 putnika i 11 članova posade, saopštili su u Upravi za civilnu avijaciju Jemena. Većina putnika su državljani Komora, koji su se vraćali iz Evrope; bilo je mnogo porodica sa decom, a najmanje tri bebe su među nastradalima. Pariz je potvrdio da je među putnicima bilo 66 državljana Francuske.

U saopštenju Sane se navodi da je još rano da se spekuliše o uzrocima katastrofe, pošto crna kutija još uvek nije pronađena, ali i da su vremenske prilike nad Komorima bile veoma loše - duvao je izuzetno jak vetar praćen padavinama.

NEIZVESNA  BUDUĆNOST  „ERBASA“

Jedna od industrija na koje je svetska ekonomska kriza imala najbrži i najveći uticaj je avio-industrija. Širom sveta mali avio-prevoznici propadaju, države priskaču u pomoć nacionalnim prevoznicima, otpuštanja su česta i masovna, a proizvođači putničkih aviona bore se za goli život. Dva najveća proizvođača na svetu - evropski „Erbas“ i dugo neprikosnoveni američki „Boing“ - dugo su se, pre krize, borila za prevlast. No koncept „Boinga“ - sa tranzicijom na manje, jeftinije i štedljivije avione - nadvladao je i ranije gigantski A380 projekat „Erbasa“; pad „Er Fransovog“ „erbasa“ u Atlantik i jučerašnja katastrofa jemenskog vazduhoplova možda su i zacementirali ionako neizvesnu budućnost evropskog giganta.

General Bruno de Burdonkl, komandant francuskih snaga u Indijskom okeanu, rekao je da se A310 srušio u dubokim vodama 15 kilometara od obale Komora i 35 kilometara od aerodroma u Moroniju. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner najavio je veliku akciju spasavanja i pretraživanja, u koordinaciji sa vlastima Komora.

„Erbas“, proizvođač aviona koji je završio na dnu Indijskog okeana, izdao je saopštenje u kojem se navodi da je mašina poletela 1990, da je u vlasništvu Jemenije od 1999. i da je skupila 51.900 sati leta. Kompanija je potvrdila da je reč o letelici sa identifikacionim brojem 535, i najavila slanje tima stručnjaka na Komore. „Erbas A310“ je dvomotorni široki avion u kojem ima mesta za 220 putnika. Na svetu danas leti 214 ovih aviona, u vlasništvu 41 kompanije. Ministar transporta Francuske Dominik Bisero izjavio je da su inspektori 2007, za vreme inspekcije, pronašli „veliki broj grešaka“ na ovom avionu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.