Norveški Statoil otkrio nalazište nafte u Severnom moru

Izvor: Blic, 17.Avg.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveški "Statoil" otkrio nalazište nafte u Severnom moru

OSLO - Dva izvorišta nafte u Severrnom moru verovano su delovi jednog nalazišta, koje će biti najveće otkriće Norveške od 1980. godine, objavila je norveška petrohemijskoa kompanija "Statoil".

Moguće rezerve naftnih izvorišta "Aldous" i "Avildsnes" u Severnom moru mogle bi da se kreću od 600 miliona do 1,2 milijarde barela ekvivalneta nafte, prenosi agencija Blumberg.

Podpredsednik "Statoila" Tim Dodson ističe da Norveška nije imala slična otkrića naftnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvorišta od sredine osamdesetih godina.

Novootkrivena nalaziša mogla bi da donesu preokret u sve slabijoj norveškog ekspoataciji nafte zbog iscrpljenih resursa u Severnom moru i mnogo slabijih novoistraženih nalazišta.

Norveški direktorat za naftu u ovoj godini očekuje smanjenje eksploatacije nafte za šest odsto na 1,7 miliona barela na dan.

"Statoil ASA"- norveška državna petroemijska kompanija je osnovana 1972. godine odlukom norverškog parlamenta, da bi 2002. godine bila delimično privatizovana i transformisana u javno preduzeće, dobijajući listing na berzama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriveno nalazište u Severnom moru

Izvor: B92, 17.Avg.2011

Oslo -- Dva izvorišta nafte u Severnom moru verovano su delovi jednog nalazišta, koje će biti najveće otkriće Norveške od 1980. godine, objavila je kompanija "Statoil"...Moguće rezerve naftnih izvorišta "Aldous" i "Avildsnes" u Severnom moru mogle bi da se kreću od 600 miliona do 1,2 milijarde...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.